Mengapa Doktor Bedah Guna Baju Hijau?

>> 22 January 2011

Dalam bilik bedah sering kali kelihatan doktor memakai baju bewarna hijau semasa bertugas. Pada mulanya doktor dikatakan memakai baju bewarna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan.

Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih kepada warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.


Walaupun sukar dipastikan mengapa, warna hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan kerana warna hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Melihat warna merah terus menerus menyebabkan sinyal warna merah di otak memudar sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus berfokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatannya.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.

APAN dapat kat SINI!

APAN menambah : tak kira la warna putih or warna hijau, aku takkan masuk kot bilik bedah. keberanian aku bukan untuk tengok darah lama-lama. tapi kalau isteri bersalin nanti suami wajib masuk ke? beranikah aku? haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP