Salah Satu Penjelasan Terbaik Kenapa ALLAH Memberi Kesakitan Dan Penderitaan

>> 09 June 2011

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UNTUK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BANYAK PERKARA. TAPI BILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH, BARBER ITU PUN BERKATA, "SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD."


"KENAPA KAMU KATA BEGITU?" TANYA SI LELAKI TADI.

"CUBA KAMU KELUAR DI TENGAH JALAN ITU DAN TUNJUKKAN PADA SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD, KENAPA RAMAI SANGAT ORANG SAKIT KAT LUAR TU? KENAPA MASIH ADA KANAK-KANAK YANG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD, DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DALAM DUNIA NI. SAYA TAK DAPAT BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU."

SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI.

SELEPAS BEBERAPA LANGKAH, SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORANG LELAKI BERAMBUT PANJANG, SELEKEH, KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA, "KAMU TAHU TAK YANG SEBENARNYA BARBER JUGA TIDAK WUJUD?"

"KENAPA KAMU KATA MACAM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJA GUNTING RAMBUT KAMU TADI." KATA BARBER.

"TIDAK!" KATA SI LELAKI TADI. "KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK ADA ORANG YANG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YANG PANJANG DAN KOTOR MACAM LELAKI DI TEPI JALAN ITU."

"AH! BARBER MEMANG WUJUD! LELAKI TU JADI MACAM TU SEBAB DIA TIDAK DATANG PADA SAYA UNTUK MENGGUNTING RAMBUTNYA!" KATA BARBER.

"TEPAT SEKALI!" KATA SI LELAKI TADI.

"THAT'S THE POINT! ALLAH JUGA WUJUD. ITULAH YANG TERJADI (KESAKITAN & PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UNTUK MEMOHON PERTOLONGAN."

APAN dapat kat SINI!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP