Pakai Cincin Dan Potong Kuku Dalam Islam

>> 09 September 2011

Nasihat Nabi Muhammad S.A.W kepada Saidina Ali sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan baginda. Nabi Muhammad S.A.W berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin, pakailah di jari:
  • jari manis
  • jari kelingking (anak jari)


dan janganlah memakai pada jari:
  • jari tengah
  • jari telunjuk

Nabi Muhammad S.A.W melarang memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah kerana meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut A.S.

Perhatian: Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan. Muslimin dan muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam. Kalau tidak, sia-sia saja kita mendapat kecelakaan dari Allah dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi S.A.W, maka dapatlah kita akan pahala.

Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

"Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadith pun… Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata:

"Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."

Sumber: feryco.com

Jawapan Ustaz Azhar Idrus - Jari yang sesuai untuk pakai cincin.


Jawapan Ustaz Azhar Idrus - Potong kuku dalam Islam.


APAN menambah : info di dalam entri ini mempunyai unsur keagamaan kepada pembaca. jika terdapat kesilapan hukum atau maklumat, harap boleh dikongsikan untuk manfaat bersama. selamat beramal!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP