22 Perkara Dalam 22 Tahun

>> 31 July 2011

erm...payah gak nak perah memori ni. di bawah ini antara beberapa perkara yang aku nak kongsikan pasal diri aku...
  1. aku pernah dibapakan oleh tiga orang bapa. seorang bapa kandung dan dua orang bapa tiri...
  2. mula berkaca mata ketika darjah dua sampai sekarang...
  3. mula ditumbuhi jerawat ketika darjah enam...
  4. foto tingkatan 1

Apa Itu Impala? Adakah Rusa Atau Antelop?

>> 30 July 2011

entri ini ditulis berdasarkan entri aku sebelum ni, Hubungan Intim Pemangsa Dan Mangsa. dalam entri tersebut terdapat satu perkataan yang menimbulkan persoalan kepada sesetengah pembaca yang rajin komen.

perkataan yang dimaksudkan, 'impala'. impala tu rusa ke? aku pun bukan paham sangat mende ni. lebih kurang gini la...

sumber WikipediaImpala ialah seekor antelop Afrika bersaiz sederhana. Nama impala berasal daripada maksud bahasa Zulu, "gazel". Mereka dijumpai dalam savana dan kawasan semak tebal di Kenya, Tanzania, Swaziland, Mozambique, Namibia Utara, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Angola Selatan, Afrika Selatan dan Uganda. Impala boleh dijumpai dalam bilangan sehingga 2 juta di Afrika.
klik SINI untuk pembacaan penuh!

antelop? mende pe lak tu?

Hubungan Intim Pemangsa Dan Mangsa

>> 29 July 2011

Jurugambar Michel Denis-Huot berjaya menangkap gambar-gambar safari yang menakjubkan di Masai Mara, Kenya pada bulan Oktober tahun lalu. Beliau terkejut dengan apa yang beliau lihat:

"Ketiga-tiga beradik (cheetah) telah tinggal bersama sejak mereka meninggalkan ibu mereka ketika berusia kira-kira 18 bulan. Pada waktu pagi, kami memerhatikan mereka. Mereka kelihatan seolah-olah tidak lapar, berjalan dengan cepat tetapi kadang-kadang berhenti untuk bermain bersama-sama. Pada suatu ketika, mereka bertembung sekumpulan impala yang melarikan diri...tetapi seekor impala muda tidak cukup pantas dan tiga beradik itu menangkapnya dengan mudah," katanya.

Adegan yang luar biasa itu seperti berikut:


Rabu Yang Bisu #4

>> 27 July 2011

Kes Saman Pemuda India Terhadap AXE

Saman AXE Kerana Gagal Memikat Perempuan

New Delhi, Seorang lelaki India berusia 26 tahun menyaman perusahaan HUL (Hindustan Unilever Limited), yang memasarkan produk wangian lelaki AXE, dengan tuduhan telah menipu dan menyebabkan 'penderitaan mental'.


Lelaki tersebut menyebut kegagalannya untuk memikat gadis, meskipun dia telah menggunakan produk AXE selama lebih dari tujuh tahun sampai sekarang. Iklan AXE menunjukkan bahawa produk-produk itu membantu kaum lelaki untuk menarik perhatian wanita.

Temuduga Terbuka (Jawatan Luar Pesisir)

>> 26 July 2011


kepada sesiapa yang masih mencari pekerjaan, bolehlah cuba lubang ni. senang-senang dapat pergi offshore. tapi mungkin tak senang gak kot. insyaallah bidang ni mempunyai masa depan yang cerah. kurang-kurang ada sijil kemahiran. kesimpulannya, mari masuk company oil & gas... :)

Pendekatan Positif

>> 24 July 2011


APAN dapat kat SINI!

APAN menambah : letih...menunggang motosikal jer dari felda ke rumah sewa. masa untuk berehat dan layan movie lak lepas ni. huhu...selamat hari isnin dan bekerja esok!

Rabu Yang Bisu #3

>> 20 July 2011

ceh...periuk nasi je...

Ini Bukan Buncit, Ini Tumor 80 kg

>> 19 July 2011


Kini sudah 3 tahun Nguyen Duy Hai dari bandar Da Lat, Vietnam tidak dapat bergerak dan hanya boleh tidur dalam keadaan duduk tegak disebabkan tumor yang semakin membesar sehingga mencecah 80 kilogram.

LELAGU : Radiohead - Karma Police


Download mp3 di SINI!

LIRIK : Radiohead - Karma Police

Karma police, arrest this man
He talks in maths
He buzzes like a fridge
He's like a detuned radio

Karma police, arrest this girl
Her Hitler hairdo is
Making me feel ill
And we have crashed her party

This is what you get
This is what you get
This is what you get when you mess with us

Karma police
I've given all I can
It's not enough
I've given all I can
But we're still on the payroll

This is what you get
This is what you get
This is what you get when you mess with us

And for a minute there, I lost myself, I lost myself
Phew, for a minute there, I lost myself, I lost myself

For for a minute there, I lost myself, I lost myself
Phew, for a minute there, I lost myself, I lost myself

APAN dapat kat SINI!

Ular Tidak Bertelinga

>> 17 July 2011

entri berkaitan ular lagi. sebelum tu, dah baca entri aku sebelum ni kat SINI? tak nak baca pun tak pe sebab dalam tu banyak gambar je. gambar-gambar comel dan seksi ular selepas diperlakukan oleh manusia. jemput la usha ye...

aku tertarik dengan maklumat yang aku dah lama dapat ni. baru datang semangat nak buat entri. semua maklumat yang aku dapat seperti di bawah. aku dah ringkaskan dengan tidak memasukkan huraian daripada penulis asal...

still panjang? tak pe...kalau macam tu, baca maklumat yang no. 2 tu je...

Promosi Barangan Kulit Berjenama!

ketibaan bulan puasa tak lama mana dah. disusuli dengan hari raya aidil fitri selepas sebulan berpuasa. masa tu, banyak la promosi kat pasaraya mahupun pasar malam nanti. macam-macam ada ma...

barangan kulit mesti menjadi antara pilihan untuk dipakai nanti. tunggu la. nanti ada la jualan murah kot. dan cukuplah sampai sini je pasal promosi barangan kulit tu. aku dah mengantuk dah ni...

layan gambo je la bawah ni. gayanya seperti operasi penanggalan kulit untuk dikumpul dan dibuat barangan kulit. mungkin bukan di malaysia, tapi wajahnya gaya-gaya asia. lantak la...


Provokasi Penyokong Liverpool Kepada Seorang Mamat Manchester United

>> 15 July 2011

rakaman video ni semasa Liverpool Asia Tour 2011 di Malaysia bertarikh 14 Julai 2011. video fresh lagi ni. aku dapat tau dari facebook setelah di-share oleh membe aku...


video ni mengisahkan tentang seorang mamat yang masuk ke stadium dengan memakai jersi Manchester United tetapi duduk bersama dengan penyokong Liverpool. mari tengok apa yang berlaku. made in Malaysia!

Salah Satu Cara Menyelamatkan Badak Sumbu

>> 14 July 2011

badak sumbu merupakan salah satu haiwan yang kini diancam kepupusan. aku belum pernah lagi tengok badak sumbu face to face. kat Zoo Mini Teruntum di Kuantan ni banyak monyet je. selalu tengok dalam National Geographic dan Animal Planet je la binatang ni. agak radikal gak cara yang diambil untuk menyelamatkan badak sumbu di Afrika Selatan nun.

*******


Rabu Yang Bisu #2

>> 13 July 2011

Lucky Draw

Aku Bukan Follower Setia

>> 11 July 2011

erm...semakin hari blog aku makin banyak follower. biarpun blog ni tak berapa nak bes, bilangan follower tetap bertambah. dan biarpun follower blog ni tak seramai follower blog orang lain, tapi banyak dah la tu bagi aku. alhamdulillah...

kalau aku mengikut budaya "dah follow, follow balik ye", berapa banyak blog yang aku kena follow tu. tak susah nak follow tapi bila dah jadi follower tu yang susah kot. bayangkan, semua blog tu update hari-hari. paling kurang dua hari satu entri. kalau dah 499 blog aku follow, aku kena baca lebih kurang 499 entri la untuk satu hari...

Anda Pasti Gigi Anda Digosok Dengan Betul?

>> 09 July 2011

teringat dulu masa sekolah rendah, setiap tahun aku akan diajar menggosok gigi dengan betul oleh orang yang datang daripada kementerian gigi. kalau tak bawa berus gigi masa tu, terpaksa guna jari telunjuk je gosok gigi.

mari kita tengok mamat maskulin ni lak gosok gigi macam mana. penuh dengan gaya dan kerakusan tu. mungkin boleh dipraktikkan lepas ni...


Rabu Yang Bisu #1

>> 06 July 2011

Seluar Dalam 1M?
***********
erm...sorry la sebab aku tak guna 'wordless wednesday'. nak tukar jadi 'rabu tanpa kata-kata' pun macam panjang sangat. tiba-tiba terlintas guna title macam ni. tapi mende sama je. tah la...terikut gak aku ngan mende ni. layan je la...

Pengumuman KFC Malaysia Berkaitan Video 'KFC...Aksi Panas Cook'

>> 04 July 2011

entri ini susulan daripada entri aku sebelum ni, Pekerja-pekerja KFC Tidak Sokong Bersih! aku pun tak tahu siapa yang yang rajin sangat memasukkan pengumuman daripada KFC ni dalam kotak komen tu. apa yang pasti memang ada link yang ditingkalkan dan apabila dibuka link tersebut memang daripada  website KFC Malaysia sendiri. terima kasih atas maklumat ini...


***********
Pengumuman

Pada bulan Oktober tahun lalu, KFC Malaysia telah dihubungi oleh seorang individu yang telah mengemukakan satu salinan klip video yang menayangkan seseorang telah merosakkan hidangan ketika proses penyediaan makanan tersebut. Kami berpendapat bahawa perbuatan menerbitkan klip video itu sebagai berniat jahat dan merupakan seranga terang-terangan terhadap organisasi kami. Kami telah mengambil tindakan segera dan melaporkan kejadian tersebut kepada pihak polis.

Pekerja-pekerja KFC Tidak Sokong Bersih!

banyak yang dah kongsi video ni. tapi tak pe la. aku rasa nak kongsi gak. cuma sebelum ni aku simpan dulu sebab ada mende lain kena buat...

aku tengok video ni kat fecebook setelah romeo hensem bernama Mike yang juga tuan blog When Mike On9 share kat wall beliau. mari menonton...


Cucukan 3200 Jarum

>> 02 July 2011


Steysha Randall menahan 3200 jarum yang dicucuk pada badannya dalam keadaan teratur dan tanpa sebarang gangguan. Mungkin gangguan perasaan sikit kot. Muka macam kesakitan je tu.

Disebalik Nama Bulan-bulan Islam

>> 01 July 2011

Berikut adalah nama bulan Islam dan asal-usulnya (yang kebanyakannya muncul sebelum Islam lagi). Kebanyakan nama tersebut timbul sempena cuaca ketika suatu peristiwa besar berlaku ataupun sempena peristiwa besar tersebut. Walaubagaimanapun, oleh kerana semuanya adalah nama bulan dan bulan berubah 11 hari lebih awal setiap tahun, maka, musim atau peristiwa asal tidak begitu mempengaruhi nama sesetengahnya kini.

Muharram al-Haram (dipendekkan kepada Muharram – محرّم)
Bulan ini mengambil perkataan "Haram" yang bermaksud terlarang. Ini disebabkan budaya atau tradisi Arab mengharamkan sebarang peperangan pada bulan ini. Selepas munculnya Islam, Allah meneruskan budaya ini lantas menjadi satu antara empat bulan haram dalam Islam.

Safar (ﺻﻔﺮ)
Perkataan in bermaksud tiupan angin. Ketika nama tersebut mula diguna pakai, kemungkinan yang ketika itu adalah waktu yang berangin. Safar juga menunjukkan yang masyarakat Arab (badwi) meninggalkan rumah mereka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP