Berbuka Puasa Di Padang MPK 2, Kuantan

>> 28 August 2011

aktiviti berbuka puasa di Padang MPK 2, Kuantan sangat popular sepanjang bulan ramadhan setiap tahun. nak cari lokasi padang ni mudah je. kalau korang jumpa masjid negeri, kompem korang dah dekat sangat dengan padang ni. dan itu mungkin salah satu sebab mengapa padang ni menjadi pilihan. kerana ada masjid yang bersebelahan...


tanggal 27 ogos bersamaan dengan 27 ramadhan, padang MPK 2 ni turut menjadi pilihan keluarga, saudara dan jiran aku untuk berbuka puasa bersama. aku sendiri pun belum pernah buka puasa kat sini. jadi, jemputan untuk berbuka sekali bersama mereka yang datang dari kampung tidak boleh untuk ditolak...

Apabila Terlalu Obses

>> 27 August 2011

korang nak jadi macam ni? daripada pemerhatian aku, ini berlaku apabila kita terlalu obses dengan mende yang dipanggil gadget atau teknologi. moh kita lihat apa yang berlaku kepada mereka ni...


Puasa Yang Berkat

>> 26 August 2011


Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya : "Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga." (Riwayat Ibnu Majah)

Pengajaran Hadis :

Orang Utan Lap Muka Guna Sapu Tangan

>> 25 August 2011

Aku baru tengok satu video ni. Apa yang menarik dalam video ni ialah kelakuan seekor orang utan yang cool sedang mengelap mukanya dengan sehelai sapu tangan atau tuala. Lebih mengagumkan, orang utan ni siap perah sapu tangan tu sebelum dilap pada mukanya. Sebijik macam kelakuan seorang manusia normal!

KONGSA KONGSI

Kalau korang tak percaya, cuba tengok video kat bawah ni...

Rabu Yang Bisu #7

>> 24 August 2011

Tutorial Kutip Ketul Getah

>> 23 August 2011

ini dah masuk kali ke berapa tah mak aku ajak pergi kutip ketul getah. baru hari ni aku turun padang. bulan puasa lak tu. walaupun tanaman utama yang diusahakan oleh mak aku ialah kelapa sawit, tapi mengambil upah menoreh getah ni menjadi pendapatan sampingan yang penting gak untuk menyara keluarga.

jadi, aku nak kongsi sikit macam mana nak kutip ketul getah ni. kalau nak menoreh, aku kompem fail. tolong kutip je la yang termampu...


Jangan Duduk Dengan Wallet Dalam Poket Belakang

>> 22 August 2011

Nasihat kesihatan ini lebih kepada golongan lelaki sebab biasanya lelaki sahaja yang suka letak wallet di poket belakang seluar mereka. Perempuan ada tak? Ada juga...tapi jarang-jarang. Kenapa kata jangan duduk atas wallet? 


Sebab :

10 Binatang Kacukan Yang Awesome!

>> 19 August 2011

Berikut antara 10 haiwan kacukan yang agak menarik untuk dikongsi. Ada yang wujud secara semulajadi (hubungan suka sama suka)manakala yang lain telah dikacukkan dengan bantuan manusia.

Zebroid = Zebra + Equine

Terima Kasih Sebab Join Liga Blogger Malaya

>> 17 August 2011

aku nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua blogger yang dah join liga yang aku buat dalam Fantasy Premier League. aku harap semua yang dah join dalam Liga Blogger Malaya ni blogger la sebab memang special made untuk blogger je ni. huhu...

nasib baik liga ni mendapat sambutan. terima kasih gak kepada blogger yang tolong hebahkan mende ni. yang aku tau, bro ady ada tolong aku dalam bab ni. sebab tu ramai semacam. terima kasih bro!

Rabu Yang Bisu #6


‘Keganasan Asid’ Terhadap Wanita Di Pakistan

>> 15 August 2011

wajah-wajah wanita ini telah dirosakkan oleh asid, dan ini adalah kerja golongan keparat yang menggelar diri mereka sebagai lelaki. ini adalah cara yang kejam untuk menyelesaikan masalah (atau membalas dendam) di Pakistan.



Ada Apa Dengan OMG!

>> 11 August 2011

OMG! dah jadi macam trend bagi sesetengah golongan dah sekarang. mereka memilih menyebut ungkapan ni mungkin kerana lebih menampakkan ke-stylo-an dan ke-urban-an. tambah lak dalam siri maharaja lawak baru ni yang menjadi macam trade mark si shuib sepah tu dah...


Fantasy Premier League 2011/2012 - Liga Blogger Malaya

>> 10 August 2011

sebelum ni aku dah pernah cerita pengalaman aku main mende ni dalam entri Fantasy Premier League 2010/2011. daripada komen yang aku dapat dalam entri tu, agak ramai blogger yang pernah main mende ni.

kit Kaki Bangku FC, team aku

Aksi Mendebarkan Seorang Jurugambar Di Grand Canyon

>> 09 August 2011

Ini adalah kes seorang jurugambar mengambil gambar seorang jurugambar yang lain. Gambar-gambar berikut telah diambil oleh Hans van de Vorst yang berasal dari Belanda di Grand Canyon, Arizona. Penerangan pada gambar adalah olehnya sendiri. Identiti jurugambar yang diambil gambarnya itu tidak diketahui.


Kambing Pun Boleh Wall Climbing

>> 04 August 2011


ini ialah pemandangan di Empangan Diga del Cingino di Itali.

cuba perhatikan dengan teliti pada tompokan hitam pada tembok empangan ini.

Rabu Yang Bisu #5

>> 03 August 2011

Pengalaman Baru Di Bulan Ramadhan

>> 02 August 2011

oh...ini bukan pengakuan aku yang baru sambut ramadhan. setiap tahun aku dah sambut bulan ni dalam hidup aku. cuma bulan ramadhan yang aku tempuh sekarang ni lain daripada bulan ramadhan sebelum ni.

ini merupakan pengalaman berpuasa pertama aku sebagai seorang pekerja. sebelum ni banyak sebagai budak sekolah asrama dan budak kolej kemahiran je. nasib baik masa kerja aku dipendekkan sejam. jadi, boleh balik awal sejam la. kalau hari biasa paling awal boleh balik pun pukul 5.15 petang. di bulan puasa ni, kalau datang pukul 8.00 pagi, pukul 4.15 petang dah boleh balik.

Juruterbang Yang Sangat Bernasib Baik

>> 01 August 2011

Pertunjukan udara yang diadakan di Shoreham Airport hampir berakhir dengan tragedi. Juruterbang Mike Newman hilang kawalan ke atas pesawat yang dikendalikannya lalu terhempas ke atas landasan di hadapan kira-kira 15,000 penonton.

pesawat terhempas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP