Motivasi Diri: Setiap Manusia Boleh Melakukan Perubahan

>> 30 December 2012



Konvoi Pengebumian Otai Biker

>> 22 December 2012


Mark Nattell yang berusia 58 tahun meninggal dunia pada Disember 2012 lalu selepas 3 tahun bertarung dengan kanser. Sepanjang hayatnya, dia amat minat kepada motosikal sehingga boleh digelar sebagai 'penunggang sejati' a.k.a real biker. Kawan-kawan merangkap penunggang sepertinya memutuskan untuk mengatur satu pengebumian istimewa. Keranda Mark dibawa ke gereja menggunakan 'kenderaan mayat' beroda tiga sepanjang tujuh meter dan diarak oleh penunggang-penunggang motosikal berkuasa tinggi.

Rabu Yang Bisu #62 - Kunci Mangga

>> 19 December 2012

KONGSA KONGSI

Review The Hobbit: An Unexpected Journey

>> 16 December 2012

Peminat filem The Lord of the Rings arahan Peter Jackson sudah semestinya menantikan tayangan filem terbaru The Hobbit: An Unexpected Journey. Filem yang sudah pun ditayangkan di pawagam Malaysia ketika ini boleh dikatakan mendapat sambutan hangat daripada para penonton di sini sebab aku tengok seat penuh je malam tadi. Entah macam mana jumlah kutipannya di hari mendatang, sama-samalah kita nantikan.


Aku bukanlah penonton yang fanatik atau obses dengan filem The Lord of the Rings (TLotR). Nama karakter pun banyak dah lupa tapi aku suka dan dah layan semua siri filem TLotR sebelum ini. Sampai sekarang pun masih ingat sikit-sikit jalan ceritanya. Cuma, bab dari mana datangnya cincin yang menjadi rebutan tu memang aku tak tahu menahu kisahnya.

Jenis-jenis Nafsu

>> 29 November 2012


Nafsu #1

Nafsu Amarah: Nafsu yang tunduk dan patuh menurut kehendak nafsu syahwat dan syaitan.

Nafsu amarah tidak dapat dikawal dengan sempurna oleh hati. Sekiranya hati tidak dapat meminta bantuan ilmu, hikmah kebijaksanaan dan akal, hati akan binasa. Justeru itu, seseorang mudah terjerumus ke arah perbuatan yang melanggar syariat, tidak beradab, tidak berperikemanusiaan, bertindak mengikut sesuka hati, zalim serta pelbagai keburukan dan bencana kepada diri serta persekitaran. Susah untuk menegur orang sebegini mereka kerana tidak peka dengan kesilapan atau kesalahan yang dilakukan. Keras kepala! Nafsu amarah menduduki tahap paling rendah dalam kehidupan manusia, malah sebenarnya lebih rendah daripada binatang. Ini kerana binatang tidak mempunyai akal, sedangkan manusia mempunyai akal. Minta Allah jauhkan kita dari nafsu amarah.

Berhati-hati Membeli Kasut Di Al-Ikhsan

Ini gambar kasut saya yang baru dibeli di Al-Ikhsan. Walaupun rupa macam kasut budak sekolah tetapi diri ini telah tertarik ketika pertama kali memandangnya. Gelora untuk membeli berjaya ditahan sehingga aku kembali menyambung tugas di Melaka.

Sokongan Cristiano Ronaldo Terhadap Palestin

>> 21 November 2012

Berbeza dengan Barcelona yang mempunyai hubungan rapat dengan Israel, Real Madrid memilih untuk bekerjasama dengan Palestin. Perkara ini bukan sahaja boleh dilihat melalui polisi kelab, malah oleh pemain-pemain kelab itu.

Tindakan yang paling ketara telah dilakukan oleh pemain termahal dunia, Cristiano Ronaldo. Bintang Seleccao yang dilabel media barat sebagai memiliki sifat sombong ternyata mempunyai hati yang mulia.

Bekas penyerang Manchester United yang terkenal dengan jolokan CR7, dengan ikhlas hati memberikan kasut emas yang diraihnya pada tahun 2011 kepada lembaga amalnya dengan tujuan untuk membantu kanak-kanak Palestin.

Laman Qodsna pada akhir tahun lalu memberitahu, lembaga amal Real Madrid berjaya melelong kasut emas milik Ronaldo pada harga 1.4 juta euro. Wang hasil lelongan itu disumbangkan untuk membina beberapa sekolah yang hancur di sepanjang Jalur Gaza. Sokongan Pemain Terbaik Dunia pada 2008 tersebut tidak berhenti sampai di situ sahaja.


Kegigihan Nenek Perkasa Angkat Tong Gas

>> 08 November 2012

Nenek Perkasa
TUMPAT: Seorang wanita warga emas berusia 63 tahun layak digelar 'nenek perkasa' apabila masih mampu mengangkat 10 tong gas sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dengan berulang-alik mengemudi sendiri bot enjin sangkut miliknya dari kediamannya yang dijadikan kedai runcit di Pulau Teluk Ranjuna ke Pengkalan Kok Majid, di sini.

Dengan berbaju kurung dan berkain batik, malah bertubuh kecil, Nik Haripah Othman mengemudi bot untuk 10 minit perjalanan demi mencari rezeki halal bagi mendapatkan pendapatan tambahan selain wang dikirim tujuh anaknya.

Nik Haripah yang mempunyai 10 cucu berkata, dia melakukan pekerjaan itu sejak enam tahun lalu tanpa kekok dan mengakui sihat tanpa sebarang penyakit sehingga kini.

"Tiada apa rahsia diamalkan sehingga saya mampu melakukan pekerjaan itu walaupun berusia 63 tahun. Mungkin sepanjang hidup saya sering makan nasi bersama ulam-ulaman".

"Walaupun ada yang bimbang melihat saya mengemudi bot dengan muatan tong gas, saya sentiasa membaca doa menaiki kenderaan dan dimurahkan rezeki sebelum mengemudi bot. Saya berserah kepada Allah SWT," katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Rabu Yang Bisu #61 - Belum Siap

>> 07 November 2012

KONGSA KONGSI

Susu Kambing Segar Dari Ladang

>> 06 November 2012

Susu kambing kaya dengan protien, enzim dan mengandungi faktor anti-penuaan, anti-arthritis serta anti-barah. Ia mengandungi antibodi untuk merawat penyakit gastrik, demam kuning, lelah, penyakit kulit, memulih tenaga batin, sakit jantung peringkat awal, ulser perut serta membantu dalam pembentukan tulang dan gigi serta pelbagai lagi penyakit. Susu kambing merupakan makanan tambahan yang baik untuk kesihatan. Antara kebaikan lain susu kambing bolehlah dibaca di Laman Rawatan Penyakit Cara Islam.

Aku tak suka susu sangat. Payah sekali nak minum susu yang tidak dicampur dengan bahan atau perasa tambahan. Bagi mereka yang suka minum susu terutamanya susu kambing, mesti suka menikmati susu yang segar atau fresh dari ladang kan? Di bawah ini dikatakan kaedah penjualan susu kambing segar di China. Rare giler!


Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Bulan November 2012

>> 31 October 2012

KONGSA KONGSI

Jadual kuliah Ustaz Azhar Idrus bulan November 2012. Tertakluk kepada perubahan daripada pihak ustaz sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk page Facebook Ustaz Azhar Idrus atau ustazazhar.com.

Rabu Yang Bisu #60 - Rela Berkorban


Video Kelakar Gamarjobat Jepun

>> 23 October 2012

Gamarjobat terdiri daripada 2 orang ahli kumpulan iaitu Ketch! (red mohawk) dan Hiro-pon (yellow mohawk). Mereka adalah sebuah kumpulan komedi dari Jepun yang terkenal dengan persembahan tanpa menggunakan tutur kata, hanya menggunakan mimik muka dan anggota fizikal mereka untuk menghiburkan penonton.

KONGSA KONGSI

Kehebatan dan populariti mereka terbukti dengan kemenangan beberapa anugerah selain kemunculan mereka dalam siaran televisyen di UK. Tonton video di bawah untuk melihat aksi komedi mereka. Ringkas tapi kelakar!

Soalan Temuduga Sebelum Nikah

>> 19 October 2012

Melihat suasana tahun ini, semakin ramai orang sekeliling yang telah mendirikan rumah tangga. Bertuah mereka terutama yang merangkap sebagai rakan-rakan sekolah dan sekerja. Tambah-tambah yang seusia dengan aku. Mesti best kan dapat kahwin awal? Hari-hari pun mau...

Aku pernah dengar pasal "inteview" kahwin-kahwin ni. Setakat dengar je la. Belum pernah alami lagi sebab diri ini masih tercari-cari. Daripada sumber Halaqah.Net, ini ada beberapa info yang dimaksudkan. Mereka yang berpengalaman, bolehlah tambah dan kongsikan pengalaman masing-masing. Jangan malu-malu...atau anda tersenarai dalam mereka yang terlepas daripada semua ini?

Ini apa yang telah dikongsikan...

...Selepas siap mengisi borang permohonan nikah, kedua-dua bakal pengantin perlu menghantar sendiri borang permohonan bernikah itu ke pejabat kadi kawasan masing masing. Bila dah complete semua borang tu, then dia akan suruh bakal pengantin masuk berjumpa pegawai bertugas untuk sesi temuduga.

Antara soalan yang mungkin akan ditanya:

Mengucap 2 Kalimah Syahadah

Pegawai tu akan suruh bakal pengantin untuk mengucap dan sebutkan maknanya sekali.

Banner Raya Haji & Halloween Berjaya Megamall

>> 14 October 2012

Heboh sejak semalam berhubung isu poster besar menggabungkan Hari Raya Aidiladha dengan perayaan agama lain (Hallowen) yang dilihat tidak peka dengan sensitiviti masyarakat Islam.

Poster besar itu dikatakan dipasang di salah sebuah pasar raya besar di negeri Pahang iaitu di Berjaya Megamall Kuantan. Isu ini tersebar di halaman Facebook dan beberapa forum terkenal Malaysia.

KONGSA KONGSI
Raya Haji & Halloween 2012

Review Taken 2: Imej Islam Sebagai Pengganas

>> 13 October 2012

Filem Taken (2008) lakonan Liam Neeson bagi aku begitu berjaya dengan jalan cerita dan aksinya. Entah dari mana aku copy dan aku tengok cerita tu dalam laptop je dulu. Memang layan habis. "I don't know who you are but if you don't let my daughter go, I will find you, I will kill you". Itu antara ayat kenangan dalam filem Taken sebelum ini.

KONGSA KONGSI

Dengan keluarnya Taken 2, pasti ramai penonton Taken pertama ingin mengetahui sambungannya. Itu pun kalau korang boleh masuk dengan cerita sebegini. Bukan semua orang boleh terima mende yang sama kan...dan aku termasuk dalam golongan penonton yang ingin mengetahui sambungannya.

Pengalaman & Rezeki Terlibat Dalam Projek Melaka

Sudah lebih sebulan aku dan 2 orang rakan sekerja dari Kuantan bekerja di Melaka. Kami yang tak seberapa ini dihantar untuk membantu mereka yang telah berada di sana untuk jangka masa yang masih tidak diketahui. Itu sebab sekarang aku jarang kemas kini blog. Minta maaf juga sebab jarang masuk baca dan komen entri rakan-rakan blog.

"Projek Melaka" ini boleh dikelaskan sebagai projek bermasalah. Sepatutnya siap penghujung bulan Jun lagi kalau tak silap aku. Sampai ke hari ini, construction masih berjalan. Aku hanya sebagai pengganti orang lain yang pada ketika itu sudah menghantar notis berhenti kerja. Siapa tak sanggup kena hantar ke luar? Inilah peluang untuk mendapatkan extra income. Duduk office, makan gaji basic tak cukup ma...Alhamdulillah dengan rezeki dan pengalaman manis ini.

Jom Tengok Telur Buaya Menetas

>> 12 October 2012

Buaya betina menyorok telur-telur dengan cara membenamkannya ke dalam tanah atau di bawah seresah daun. Kebiasaannya, ia akan berkawal dari jarak sekitar 2 meter dari dalam air. Di Malaysia dan Indonesia, terdapat 3 jenis buaya yang terkenal iaitu buaya muara, buaya sepit dan buaya air tawar IrianSedangkan di seluruh dunia terdapat 23 jenis buaya (termasuk seluruh famili Crocodilian, Alligator, Gharial serta Caiman).

Berikut gambar-gambar bagaimana telur buaya menetas dari jarak dekat. Sangat comel...


Bekas Pemain Bola Sepak Selangor Terlantar Sakit

>> 03 October 2012

Jom sama-sama kita menyumbang sedikit sumbangan kepada saudara Ezmi Md Jan yang menghidap kanser hidung tahap 4 ketika ini. Sangat sedih mengenangkan nasib beliau. Jom lah...walaupun sepuluh sen...

KONGSA KONGSI

Di sini, saya sertakan sekali no. akaun bank adik pesakit, alamat, no. telefon. Jadi, harap tiada yang mengatakan saya penipu. Terima kasih :)

No. akaun: 162076594008 (Maybank) - Mariam binti Md Jan (adik Ezmi Md Jan)
Alamat: 1332, Kg. Sentosa, Batang Kali, Selangor
No. telefon: 03-60571804

LAGU & LIRIK: Hyper Act - Harapan

>> 01 October 2012

KONGSA KONGSI

Download mp3 Hyper Act - Harapan


Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Bulan Oktober 2012

>> 29 September 2012

KONGSA KONGSI

Jadual kuliah Ustaz Azhar Idrus bulan Oktober 2012. Tertakluk kepada perubahan daripada pihak ustaz sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk page Facebook Ustaz Azhar Idrus atau ustazazhar.com.

Rabu Yang Bisu #59 - Pengalaman Manis

>> 19 September 2012


Buatan Malaysia: 10 Detik Suka Duka Anggota Beruniform

>> 17 September 2012

KONGSA KONGSI

Disiplin antara elemen paling utama kepada setiap individu yang bekerja. Jika tiada disiplin dalam diri, kita sendiri boleh bayangkan hasilnya nanti. Lebih berat jika salah satu tugas kita ialah membimbing dan menunjukkan contoh yang baik kepada orang lain. Tersilap buat, mata orang ramai akan cepat tertumpu kepada kesilapan atau perkara tersebut. Contohnya seperti dalam gambar-gambar di bawah. 

Kantoi menggunakan telefon bimbit semasa memandu. Korang pun sama kan?

Rabu Yang Bisu #58 - Tugas Adiwira

>> 12 September 2012


Burger Bakar Di Kuantan

>> 10 September 2012

Semakin ramai telah mencuba burger bakar yang terkenal dengan saiznya yang berganda-ganda lebih besar daripada burger biasa. Perbezaan itu disebabkan 'patty' yang dihasilkan sendiri oleh pihak peniaga. Untunglah kepada mereka yang duduk area Lembah Klang sebab line tu banyak lokasi best untuk mendapatkan burger bakar. Dengar kabo gitu la...

Macam aku yang duduk area Kuantan, memang tak berkesempatan nak merasa burger bakar yang digembar-gemburkan keenakannya itu. Nasib baik ada juga orang yang membawa resepi burger bakar tu ke sini. Belum jumpa lagi kedai atau lokasi lain yang menjual burger bakar di Kuantan macam kedai yang satu ni.

Burger Bakar Big Show

Seorang Isteri Yang Tidak Bekerja

>> 08 September 2012

Kaunselor: Apakah pekerjaan Encik Zainal?

Encik Zainal: Saya bekerja sebagai akauntan di sebuah bank.

Kaunselor: Halimah pula?

Encik Zainal: Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor: Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?

Encik Zainal: Halimah yang sediakan sebab dia tidak bekerja.

Kaunselor: Pukul berapa Halimah bangun untuk sediakan sarapan?

Encik Zainal: Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.

Kaunselor: Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana?

Encik Zainal: Halimah yang hantar sebab dia tidak bekerja.

Lelaki Kejam Seret Anjing Di Jalanan Guna Motosikal

>> 07 September 2012

Gambar-gambar di bawah banyak beredar di blog atau forum pencinta haiwan. Kita boleh melihat betapa kejamnya tindakan seorang manusia terhadap makhluk yang lemah.


Lelaki ini merantai leher seekor anjing dan mengheretnya dengan menggunakan motosikal. Menurut sumber, ini merupakan perbuatan kumpulan anti haiwan di China. Anjing itu diseret dengan kelajuan sekitar 50 km/j dan kelihatan menahan kesakitan di atas tindakan tidak berperikemanusiaan tersebut. Beberapa saksi yang melihat kejadian mengatakan ketika anjing itu diseret, ia "berteriak", "melolong", dan "menangis", namun itu tidak menghalang penunggang biadab itu menghentikan motosikalnya, malah dia bergerak semakin laju.

Rabu Yang Bisu #57 - Ray Ban

>> 05 September 2012

KONGSA KONGSI

Piala Malaysia 2012: Pahang lwn Selangor

Agak kurang sebenarnya layanan aku terhadap sukan bola sepak tempatan kecuali yang melibatkan perlawanan antarabangsa skuad kebangsaan, ada jugalah aku ambil tahu. Kalau bab skuad Pahang, memang aku tak tahu mende walaupun aku diberanakkan di sini. Entah siapa yang main pun aku tak kenal.

Namun, itu tidak menghalang aku untuk masuk menyaksikan perlawanan di Stadium Darul Makmur antara pasukan Pahang dan Selangor untuk saingan Piala Malaysia 2012. Agak ramai penyokong Pahang rupanya. Stadium yang baru dibaik pulih sempena SUKMA 2012 hampir penuh dengan kehadiran penyokong. Sudah tentu majoritinya penyokong Pahang.

Masuk-masuk je, orang dah berarak masuk ke atas padang. Aku berdiri je sepanjang 90 minit permainan sebab malas nak menyelit. Senang sikit nak menikmati pengalaman kali pertama tengok Pahang main di laman sendiri.

Persamaan Robin van Persie Dan Ruud van Nistelrooy Bersama Manchester United

>> 03 September 2012

Aku perasan gambar di bawah melalui Facebook. Menampilkan Ruud van Nistelrooy (RVN) dan Robin van Persie (RVP) meraikan jaringan mereka bersama Manchester United. Apa yang menarik ialah pada bahagian description. Betul ke persamaan tu?

KONGSA KONGSI

Kalau bab Manchester United ni, aku semangat lebih sikit. Tak kisah la kena baca tulisan orang putih untuk mendapatkan maklumat. Daripada apa yang diperoleh, memang betul pun persamaan tu. Selain bermain dalam pasukan kebangsaan yang sama, tak sangka mereka turut mencipta "sejarah" yang sama bersama Manchester United.

Video Ustaz Azhar Idrus Pandu Ferrari

>> 02 September 2012

Populariti Ustaz Azhar Idrus membuatkan sesetengah pihak tidak duduk senang. Jika sesuatu yang dilakukan UAI agak 'rare' untuk dilakukan oleh seorang ustaz, mesti akan ada pihak yang menghentamnya. Gambar di bawah ini pun ada yang menjadikannya sebagai isu. Entah pape...


Nak dilayan kedengkian orang macam tu, sampai bila pun tak habis. Moh tengok satu video yang menampilkan UAI memandu kereta Ferrari. Rakaman video pendek daripada JKKK Terangcang.

Gambar Kenangan Siti Nurhaliza Ambil Lesen Memandu

Lesen memandu merupakan salah satu komponen utama untuk mengelakkan penunggang atau pemandu kenderaan disaman oleh pihak berkuasa. Syarat untuk mendapatkan lesen memandu ialah lulus ujian memandu daripada pihak JPJ. Tak cemerlang pun takpe, janji lulus sudah.

Salah satu tip untuk lulus, jangan gelabah dan tenang ketika ujian. Macam Siti Nurhaliza dulu-dulu, senyum je menunggang dan memusing stereng. Pegawai JPJ tengok pun suka...  


Undian Peringkat Kumpulan UEFA Champions League 2012/2013

>> 31 August 2012

Undian ke atas 32 pasukan bertanding dalam UEFA Champions League telah berlangsung di Monaco pada tanggal 30 Ogos semalam. Seperti biasa, 32 pasukan ini akan diundi kepada 8 kumpulan dan setiap kumpulan akan mempunyai 4 pasukan bersaing mengikut sistem yang telah ditetapkan oleh EUFA.

KONGSA KONGSI

Sebagai peminat, aku melihat laluan mudah buat Manchester United yang diundi dalam kumpulan H. Berbeza dengan musuh setempat, Manchester City yang diundi bersama Real Madrid dalam kumpulan D. Harapnya mereka berjaya melepasi peringkat kumpulan ini dengan jayanya.

Jangan Mencaci Sesama Kita

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa satu ketika seorang lelaki sedang mencaci Abu Bakar r.a sedangkan Nabi s.a.w sedang duduk di hadapannya. Orang itu terus mencacinya sedangkan Abu Bakar r.a dan Nabi s.a.w terus bersabar mendengarnya. Lantas Nabi s.a.w tersenyum. Apabila orang itu mencacinya dengan keterlaluan, lantas Abu Bakar r.a menjawab akan caciannya. Mendengarkan akan jawapan itu, Nabi s.a.w begitu marah, bangun, lalu meninggalkannya.

Abu Bakar r.a menyusul Nabi s.a.w dibelakangnya dan berkata: Ya Rasulullah s.a.w, apabila orang itu terus mencaciku engkau masih tetap duduk dan apabila aku menjawabnya, tuan nampaknya marah dan bangun?

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Bulan September 2012

KONGSA KONGSI

Jadual kuliah Ustaz Azhar Idrus bulan September 2012. Tertakluk kepada perubahan daripada pihak ustaz sendiri. Untuk maklumat lanjut, boleh rujuk page Facebook Ustaz Azhar Idrus atau ustazazhar.com.

Khasiat & Kelebihan Bawang Merah

>> 30 August 2012

Tahukah anda? Bawang merah mempunyai banyak kegunaan dan khasiat yang dapat mengelakkan diri anda mendapat penyakit! Jika anda tidak suka makan bawang merah, mulai dari sekarang belajarlah untuk menyukainya kerana selain berfungsi menyedapkan rasa pada makanan, ia juga dapat memberi tubuh kita kesihatan yang baik. Berikut adalah khasiat-khasiatnya:


  1. Bawang merah dapat mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman, seperti masuk angin, sembelit dan masalah cacing.
  2. Bawang merah dapat memperbaiki sistem peredaran darah dan mengelakkan radang limpa serta tekanan darah.
  3. Walaupun bau bawang merah tidak menyenangkan tetapi sebenarnya bawang merah sangat baik untuk memperbaiki sistem pernafasan.

Rabu Yang Bisu #56 - Gangnam Style

>> 29 August 2012


Ritual Pembersihan Ma'nene Tanah Toraja - Persalinan Untuk Mayat

Di Tanah Toraja, Indonesia, terdapat satu budaya aneh yang diamalkan hingga kini oleh penduduknya. Mayat si mati yang dimumiakan akan ditukar pakaiannya dalam satu upacara tradisional Ma'nene. Ahli keluarga akan menggali kubur si mati yang telah pergi dan menggantikan pakaiannya dengan set pakaian baru. Ritual ini diadakan sekali dalam tempoh tiga tahun untuk memberi peluang kepada saudara-mara menghormati roh nenek moyang mereka.


Gambar-gambar ini memaparkan upacara yang dijalankan ke atas Peter Sampe Sambara, salah seorang ketua kampung semasa hayatnya. Upacara ini berlangsung selama 3 hari, bermula dengan proses mengeluarkan mayat dari kuburnya dan diakhiri dengan majlis kesyukuran. Sila layan gambar-gambar di bawah...

Wanita Malaysia Ke-3 Paling Ramai Curang

>> 28 August 2012

ACCRA, Ghana - Wanita Malaysia adalah yang ketiga paling ramai curang di dunia, menurut akhbar laman berita GhanaWeb kelmarin yang memetik laporan akhbar China Press. Penemuan mengejutkan itu dibuat berdasarkan satu kaji selidik yang mendapati 39 peratus wanita Malaysia mengaku mencurangi pasangan mereka.

Senarai tersebut diungguli oleh Ghana apabila 62 peratus wanitanya mengaku curang diikuti oleh Thailand sebanyak 59 peratus. Wanita Rusia pula dianggap keempat paling curang di dunia dengan angka 33 peratus diikuti Singapura di tempat kelima dengan 19 peratus.

Kaji selidik sama turut mendapati pasangan di Thailand adalah paling curang di dunia dengan 54 peratus manakala Korea Selatan berada di tempat kedua apabila 34 peratus rakyatnya dilaporkan bermain kayu tiga. - Kosmo! Online

Selamat Hari Raya Aidilfitri

>> 27 August 2012

Tambahan 3 hari cuti yang diambil menjadikan cuti raya Aidilfitri kali ini betul-betul panjang. Tak keruan jadinya cuti lama-lama di kampung sehingga menyukarkan otak aku untuk berfikir mende yang perlu diupdate dalam blog ni. Masa untuk update blog ada, tapi mood dan feel tu tak berapa nak memberahikan. Aku menyambut hari raya yang biasa-biasa saja dan seperti tahun-tahun sebelumnya. Duduk di rumah sambil kadang-kadang tu terlayan juga rancangan Astro yang sudah beberapa kali dimainkan sebelum ini. Sungguh kejam Astro!

Banyak mende yang nak dikongsi tapi masih belum berkesempatan.  Nasib korang la kalau ada yang baca entri ni. Harapnya semua selamat kembali menjalani tanggungjawab masing-masing pada hari Isnin yang selalu menguji kekentalan mental kita semua. Masa macam ni la baru terasa kenikmatan kalau dapat makan atau merasa balik apa yang dihadapkan pada hari 1st raya dulu kan?

Kad raya vs kad kahwin

Rabu Yang Bisu #55 - Fakta Samping

>> 15 August 2012

Fantasy Premier League 2012/2013 - Liga Blogger Malaya

Kemenangan 3-2 Manchester City ke atas Chelsea dalam perlawanan Perisai Komuniti baru-baru ini menandakan sepak mula Liga Perdana Inggeris yang semakin hampir. Begitu juga dengan Fantasy Premier League yang disertai oleh ramai peminat bola sepak Inggeris di seluruh dunia. Kepada peminat yang menceburkan diri dalam "bidang" ini, jangan lupa untuk kemas kini pasukan masing-masing.

Fantasy Premier League 2012/2013

Seperti edisi sebelum ini, Liga Blogger Malaya telah dibuat untuk disertai oleh seramai mungkin blogger Malaysia yang berminat. Kerjasama anda untuk kongsikan kepada rakan blog yang lain amat dialu-alukan. Semakin ramai penyertaan, semakin sengit dan meriahlah saingan. Tiada syarat-syarat tambahan pun daripada aku sebagai admin liga. Janji anda ada daftarkan pasukan dalam Fantasy Premier League dan amat diharapkan anda juga seorang blogger. Baru kena dengan nama liganya.

Ciri-ciri Keselamatan Duit Kertas Baru Malaysia

>> 14 August 2012

Pada penghujung tahun 2011 lagi, pihak Bank Negara Malaysia telah melancarkan duit syiling dan duit kertas baru Malaysia. Pengeluaran duit syiling dan duit kertas baru ini disusuli dengan beberapa isu "kontroversi". Ada yang cuba mengaitkan rekaannya dengan 'teori konspirasi' dan ada juga yang menyamakannya dengan 'duit orang mati'. Macam-macam...dan aku tidak berminat untuk mengulas pasal itu.

KONGSA KONGSI

Aku percaya bila ada sesuatu mende yang baru keluar, ramai orang ingin untuk memilikinya. Sehingga hari ini, aku masih belum berpeluang memiliki semua duit kertas baru melainkan duit syiling. Duit kertas baru seringgit pun aku belum pernah dapat lagi.

Bini Sempoi Bagi Kahwin Lain

>> 13 August 2012

Dalam banyak-banyak blog yang aku pernah baca, entri dalam blog ini antara yang paling mengagumkan aku. Ringkas je penulisannya dengan beberapa ayat. Bezanya dengan blog lain yang aku selalu baca, tuan blog menggunakan loghat Pahang yang kadang-kadang tu aku sendiri sebagai orang Pahang pun mengambil masa untuk faham. Saya biasa cakap bahasa Melayu standard je. 

Bersahaja je beliau meluahkan keseronokan untuk kahwin lain. Ayat "orang rumoh pulok tak kesoh" tu bagi aku terbaek! Cayalah bro!


Budak Kurus Dan Budak Gemuk Bergaduh

>> 12 August 2012

Tak mustahil badan yang kecil memiliki semangat yang besar. Tapi jangan lupa, besar macam mana semangat yang kita ada sekali pun, kena sedar juga kemampuan yang kita ada. Jangan buat mende bodoh, pastu diri sendiri yang menanggung derita. Macam dalam video di bawah, tak pasal-pasal budak keding ini kena smack dengan budak yang lebih besar darinya. Padan sangat dengan apa yang dia dah buat tuh...


Buatan Malaysia: 10 Ragam Penunggang Motosikal (Bahagian 2)

>> 11 August 2012

KONGSA KONGSI

10 lagi ragam orang kita bersama motosikal mereka. Seperti dalam Buatan Malaysia: 10 Ragam Penunggang Motosikal sebelum ini, 10 gambar berikut juga memaparkan aksi tunggangan dan boncengan yang jarang dapat dilihat oleh kita semua. Bukan semua aksi dalam ini salah, cuma mungkin sebahagiannya agak eksotik! Pandai-pandailah bezakan yang mana betul dan yang mana salah.

Siapakah insan yang bertuah sangat dapat bapak patung ni nanti? 

Petua Imam Ghazali Mencari Malam Lailatul Qadar

>> 10 August 2012

Maksud Lailatul Qadar
Lailatul Qadar atau Lailat al-Qadar (malam ketetapan) adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan Ramadhan, yang di dalam al-Quran digambarkan sebagai malam yang baik dari seribu bulan dan juga diperingati sebagai malam diturunkan al-Quran.


Tanda-tanda Lailatul Qadar
Pesan junjungan besar Nabi Muhammad SAW adalah malam yang berlaku pada satu malam daripada 10 malan terakhir (hari ganjil) bulan Ramadhan.

Petua oleh Imam Ghazali dan lain-lain ulama' untuk mencari malam Lailatul Qadar. Jika awal Ramadhan jatuh pada hari:

Rabu Yang Bisu #54 - Sebagai Pekerja

>> 08 August 2012


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP