Ciri-ciri Keselamatan Duit Kertas Baru Malaysia

>> 14 August 2012

Pada penghujung tahun 2011 lagi, pihak Bank Negara Malaysia telah melancarkan duit syiling dan duit kertas baru Malaysia. Pengeluaran duit syiling dan duit kertas baru ini disusuli dengan beberapa isu "kontroversi". Ada yang cuba mengaitkan rekaannya dengan 'teori konspirasi' dan ada juga yang menyamakannya dengan 'duit orang mati'. Macam-macam...dan aku tidak berminat untuk mengulas pasal itu.

KONGSA KONGSI

Aku percaya bila ada sesuatu mende yang baru keluar, ramai orang ingin untuk memilikinya. Sehingga hari ini, aku masih belum berpeluang memiliki semua duit kertas baru melainkan duit syiling. Duit kertas baru seringgit pun aku belum pernah dapat lagi.

Dijangkakan, masa musim perayaan Aidil Fitri nanti, bolehlah tengok semua duit-duit baru ini. Untunglah mereka yang akan dapat duit raya nanti. Orang yang bakal dapat duit raya dari aku, dapat note lama je kot. Tak sempat dan malas untuk tukar. Lagi pun, nak bagi siapa sangat. Adik-adik dan mak je yang termampu.

Di bawah disertakan ciri-ciri keselamatan pada duit kertas baru Malaysia kepada mereka yang berminat untuk ambil tahu.

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM1 baru

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM5 baru

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM10 baru

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM20 baru

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM50 baru

KONGSA KONGSI

KONGSA KONGSI
Ciri-ciri keselamatan duit kertas RM100 baru

Sila klik pada setiap imej yang berkaitan untuk melihat dengan lebih jelas atau save sahaja ke dalam komputer masing-masing. Selamat mengkaji duit-duit kertas baru anda dan selamat Hari Raya Aidil Fitri! Mohon maaf kalau ada salah silap sepanjang menulis dalam blog ini.

Untuk membaca fakta-fakta menarik duit kertas baru Malaysia, boleh baca di cisdel.com.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP