Kerjaya Pelik! Pengorek Telinga Di India

>> 31 December 2013

Sanggupkah anda membenarkan orang lain membersihkan telinga anda? Ini apa yang berlaku di India. Siapa sangka wujud pekerjaan sebagai pengorek telingaKerjaya ini telah lama wujud di sana, malah ada yang mewarisinya daripada keluarga.

Korek Telinga
Perkhidmatan ini dilakukan di jalanan, di kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai.

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Bulan Januari 2014

Ustaz Azhar Idrus

Jadual kuliah Ustaz Azhar Idrus bulan Januari 2014. Tertakluk kepada perubahan daripada pihak UAI. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk page Ustaz Azhar Idrus di Facebook.

Maksud Lambang Bunga Merah Pada Jersi Pemain EPL

>> 28 December 2013

Pada bulan November setiap tahun, kami yakin anda akan melihat pasukan bola sepak Inggeris akan meletakkan bunga berwarna merah pada jersi mereka. Tahukah anda sejarah disebalik bunga merah ini? Jika tak tahu, hari ini kami akan menerangkan sejarah bunga merah ini.

Bunga PopiBunga merah ini ialah bunga poppy (popi). Ia dipakai sempena Remembrence Day yang disambut setiap tahun pada tarikh 11 November bagi memperingati hari berakhirnya Perang Dunia Pertama pada tahun 1918.

Kenapa bunga poppy merah ini dipilih? Pada tahun 1915, puisi bertajuk In Flanders Field ditulis bagi memperingati askar yang terkorban di Flanders Field, Belgium. Pertempuran di Flenders Field adalah antara yang paling berdarah sepanjang Perang Dunia Pertama. Ketika pertempuran berlangsung, bunga Poppy merah yang ditanam di Flenders Field sedang tumbuh. Warna merah bunga ini adalah simbolik bagi darah askar yang berjuang dan terbunuh sepanjang tempoh peperangan.

Video Pemuda Seru Ratu Belanda Peluk Islam

>> 27 December 2013

Ratu Belanda Diseru Masuk Islam

Seorang lelaki berjalan di atas pentas sambil disaksikan para penonton yang ramai termasuklah Ratu Netherlands (Queen Beatrix Wilhelmina Armgard). Lelaki ini mengajak semua hadirin agar mengikut jalan yang sebenar-benarnya yang dibawa oleh Nabi Isa a.s, iaitu mentauhidkan Allah s.w.t yang Esa. Alhamdulillah... dia telah memperkatakan semua yang perlu dikata sebelum pihak keselamatan menariknya keluar.

Buatan Malaysia: 10 Ragam Penunggang Motosikal (Bahagian 3)

>> 26 December 2013

Ragam-ragam Penunggang Motosikal Di Malaysia

Ragam-ragam penunggang motosikal di Malaysia. 10 gambar berikut menjadi pilihan untuk perkongsian kali ini. Agak-agak yang mana paling best?

Gambar Pelik & Kelakar Naik Motosikal
Erm...overload!

Amalan Potong Jari Apabila Berlaku Kematian

>> 20 December 2013

Siapa tidak sedih bila berlaku kematian ke atas salah seorang ahli keluarga yang disayangi. Dianggap normal jika kita menangis atau mengeluarkan air mata terkenangkan jenazah ketika hayatnya. Hidup perlu diteruskan dan kematian dijadikan peringatan supaya kita menjadi insan yang lebih berguna di atas dunia yang sementara ini.

Berbeza dengan apa yang diamalkan oleh suku kaum Dani di Wamena, Papua Barat, Indonesia. Satu tradisi unik akan dijalankan apabila salah seorang ahli keluarga mereka meninggal dunia. Mereka akan melumuri tubuh dengan lumpur dan yang paling sadis, upacara pemotongan jari tangan.

suku kaum Dani

Rahsia Disebalik Lesung Pipit

>> 19 December 2013

Bukan semua orang dilahirkan dengan lesung batu pipit di wajahnya. Lesung pipit atau lekuk kecil pada pipi seseorang dianggap sebagai penambah seri wajah tidak kira lelaki ataupun perempuan. Tahu rahsianya? Ini serba sedikit bagaimana atau kenapa mereka mempunyai lesung pipit.

Lesung Pipit
Lesung pipit

Ada masyarakat percaya lesung pipit boleh terbentuk dengan cara menusukkan hujung cili ke pipi bayi. Ini tidak benar kerana lesung pipit terjadi akibat variasi pada otot muka. Lesung pipit boleh muncul di kedua-dua belah pipi atau hanya di salah satunya sahaja dan biasanya akan terlihat dengan jelas pada wajah seseorang ketika mereka tersenyum, tertawa atau bercakap

Antara Malaysia, Singapura & Korea: Mengapa Malaysia Semakin Ketinggalan?

>> 18 December 2013

Bismillahirrahmanirrahim. Saya menulis analisis ini bukan atas kepentingan peribadi. Sebab saya bukanlah orang politik, Ketua Cawangan atau JKKK. Saya juga bukan ahli mana-mana parti samada yang berhaluan kanan atau kiri. Saya menulis untuk orang-orang susah, untuk diri saya. Alhamdulillah, cukuplah sekadar kehidupan sementara di dunia ini.

Oleh itu, sudi-sudilah kiranya para sahabat membaca tanpa mengira fahaman politik kalian. Bacalah dengan hati terbuka. Mengkritik kerajaan yang ada bukan bermakna benci tetapi mahukan kerajaan kembalikan peranan asalnya untuk rakyat kebanyakan ini.

Menteri-menteri Bodoh!

Review The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

>> 16 December 2013

Pengembaraan Bilbo Baggins bersama sekumpulan orang kerdil (dwarf) yang terdiri daripada 13 orang diteruskan dalam The Hobbit: The Desolation of Smaug. Mereka diketuai oleh Thorin Oakensheild yang mahu menuntut kembali Erebor, namun ia kini dikuasai oleh seekor naga, Smaug.

Berdurasi 2 jam 40 minit, sedikit sebanyak mengundang bosan. Mungkin sebagai langkah berhati-hati supaya kesinambungan filem sebelum dan selepasnya dapat disampaikan dengan jelas, pengarah memberikan perincian kepada setiap babak dan watak. Itu sebab jadi panjang. Lebih penting, nak buat duit, kenalah bijak!

Bard lakonan Luke Evans

Rangkuman Gambar Pasca Banjir Kuantan 2013

>> 13 December 2013

Jumlah mangsa di pusat pemindahan banjir semakin berkurangan menandakan bencana banjir buruk yang menimpa Kuantan baru-baru ini semakin reda. Kebanyakan mangsa sudah dibenarkan pulang dan bermulalah proses pembersihan rumah masing-masing. Banyak harta benda terutama perabot yang rosak dilonggokkan di depan rumah, menunggu giliran untuk diangkut ke tapak pelupusan. 

Gambar-gambar berikut menunjukkan suasana selepas banjir Kuantan 2013 di beberapa kawasan.

Banjir Di Kuantan 2013
Kawasan yang teruk terjejas adalah seperti di Perkampungan Sungai Isap.

Detik Terakhir Sebenar Sebelum Kewafatan Rasulullah SAW

>> 12 December 2013

Dikhabarkan Nabi SAW tidak menyebut "ummati..ummati..ummati.." di saat akhir kewafatannya. Selama ini Syiah cuba mematikan peranan Aisyah menjelang kewafatan baginda Rasulullah dengan memasukkan Saidina Ali dan Saidatina Fatimah sepertimana yang kita semua disogokkan selama ini. Berikut adalah detik-detik sebelum kewafatan Nabi SAW sebagaimana termaktub dalam Ar-Raheeq Al-Makhtum.

Penipuan Syiah Terhadap Detik Kewafatan Rasulullah SAW

AWAS! Takut-takut Kita Terbeli Air Kencing Syaitan

>> 10 December 2013

Penampilannya yang menarik mampu memperdaya sebilangan daripada kita yang beragama Islam untuk membelinya. Mungkin di kedai serbaneka seperti 7-Eleven, minuman beralkohol sudah diasingkan daripada minuman-minuman lain. Namun, jika si anak kecil yang ditugaskan untuk memilih minumannya sendiri sedangkan si ibu atau bapa sibuk mencari barangan lain, si anak MUNGKIN akan tertarik untuk menjadikan minuman ini sebagai pilihan beliannya. Disangka F&N!

Jolly Shandy di 7-Eleven.

Kisah Pony Si Orang Utan Dilacurkan Tuan

>> 09 December 2013

Menjadikan orang utan sebagai haiwan peliharaan sudah dikira melanggar undang-undang, apalagi menjadikannya sebagai pelacur. Perilaku tidak berperikemanusiaan ini berlaku di Indonesia apabila seekor orang utan betina yang diberi nama Pony telah dijadikan korban pelacuran oleh pemiliknya. 

Kisah Pony Si Orang Utan Dilacurkan Tuan

Cinta Gila Dua Remaja Transgender

>> 08 December 2013

Katie Hill dan Arin Andrews masing-masing berusia 19 dan 17 tahun. Mereka merupakan dua orang remaja transgender dari Amerika Syarikat dan sedang dilamun cinta antara satu sama lain.

KONGSA KONGSI

Katie Hill yang asalnya seorang lelaki, kini telah berubah sepenuhnya. Dia telah melakukan pembedahan menukar jantina tahun lepas, hasil dana daripada seorang penderma tidak dikenali yang terbaca kisahnya dalam surat khabar tempatan.

Banjir Buruk Kuantan Tiada Kaitan Dengan Empangan Sungai Kobat

>> 07 December 2013

Pintu Air Kobat - pemandangan sebelum bencana banjir 2013.

Untuk makluman, di Sungai Kobat TIDAK ADA empangan. Binaan yang ada di Kobat ialah Rumah Pam Air Mentah dan Pintu Air (Barrage Gate) yang menghalang air masin dari laut memasuki ke kawasan muka sauk Rumah Pam Air Mentah. Pintu ini TIDAK menakung air. Pada waktu ini, pintu tersebut telah pun ditenggelami oleh paras air yang tinggi dari Sungai Lembing. Sehubungan dengan itu, masalah banjir di daerah Kuantan dan Maran TIDAK BERKAIT dengan Pintu Air di Kobat. - Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP)

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Bulan Disember 2013

KONGSA KONGSI

Jadual kuliah Ustaz Azhar Idrus bulan Disember 2013. Tertakluk kepada perubahan daripada pihak UAI. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk page Ustaz Azhar Idrus di Facebook.

Isteri Mengeluh Suami Ketagih Candy Crush

>> 06 December 2013

Candy Crush - satu aplikasi permainan popular bagi pengguna telefon pintar pada zaman ini. Mustahil rasanya kalau orang yang ada telefon pintar berskrin sentuh bagai tapi tak ada permainan ini dalam telefon mereka. Berbeza dengan permainan ular Nokia yang popular suatu ketika dahulu dalam kalangan generasi muda sahaja, Candy Crush dilihat menarik perhatian pemain tanpa mengira usia. Apalah susah sangat kan?

KONGSA KONGSI
"Hubby playing Candy Crush for the first time. So cute!"

Apa yang sama, Candy Crush dan permainan ular Nokia mampu membuatkan si pemain menjadi ketagih. Tak kiralah permainan apa sekalipun. Keinginan untuk sentiasa kehadapan begitu tinggi selagi bateri telefon masih bernyawa. Situasi dalam gambar ini sebagai contoh (klik gambar untuk pembesaran).

Gambar Banjir Di Sekitar Kuantan (Rabu, 4 Disember 2013)

>> 04 December 2013

Hujan sekali sekala turun dan mula berhenti pada hari ini, Rabu bersamaan 4 Disember 2013 di Kuantan. Beberapa kawasan terjejas banjir sudah mula surut, namun situasi di sesetengah tempat seperti Sungai Isap dan Permatang Badak dilihat semakin serius berbanding semalam.

Gambar-gambar banjir Kuantan untuk 4 Disember 2013:

Pasaraya Borong Tunas Manja - jalan masuk dari Jalan Tanah Putih ke Sungai Isap.

Gambar Sekitar Banjir Di Kuantan 2013

>> 03 December 2013

Hujan yang berterusan turun selama beberapa hari mengakibatkan beberapa kawasan di sekitar Kuantan dinaiki air. Walaupun boleh dikatakan berlaku setiap tahun terutama ketika musim tengkujuh, situasi tahun ini dilihat agak serius berbanding tahun-tahun sebelumnya. Sudah pasti, jumlah mangsa banjir yang ditempatkan ke pusat pemindahan banjir akan terus meningkat jika keadaan sebegini berterusan untuk hari-hari mendatang.

Di bawah, beberapa gambar yang telah dikongsikan di Facebook:

Lebuhraya Pintasan Kuantan - sekitar Kompleks Mahkamah Kuantan.
(3 Disember 2013)

Hukum Sapu Muka Selepas Solat

>> 30 November 2013

Salah satu amalan yang ditentang oleh sekelompok kecil orang yang sebenarnya masih sangat awam dalam ilmu agama adalah masalah mengusap wajah setelah solat. Mereka berpendapat bahawa ini adalah bid'ah kerana Nabi Muhammad SAW tidak pernah melakukannya. Maka dari itu, perkara ini perlulah dijawab secara ilmiah.


Seperti yang telah banyak dibahas, adanya ditinggalkan Nabi Muhammad SAW bukan bererti perkara tersebut adalah bid'ah yang sesat @ haram @ kalau melakukan maka akan masuk neraka.

Maka dalam hal ini, seorang ulama pembenteng Ahli Sunnah wal Jamaah di Indonesia telah menjawab isu ini di dalam kitabnya berjudul al-Hujjaj al-Qath'iyyah fi Shihhah al-Mu'taqadat wa al-Amaliyyah al-Nahdliyyah, Page 66:

10 Gambar Selebriti Hollywood Bersama Toyota Prius

>> 28 November 2013

KONGSA KONGSI

Ini salah satu usaha yang ditonjolkan oleh mereka yang bergelar selebriti popular Hollywood untuk mempromosi amalan bumi hijau. Mereka dirakam menggunakan Toyota Prius iaitu sejenis model kenderaan hybrid keluaran Toyota untuk kegunaan harian. Selain Jepun, Amerika Syarikat merupakan pasaran terbesar untuk model Prius di seluruh dunia.

Bradley Cooper

Apa Itu Selfie? Sampaikan Menjadi Perkataan Terbaik 2013

>> 27 November 2013

Apa itu selfie? Selfie ialah sejenis gambar potret diri sendiri yang diambil menggunakan kamera digital atau kamera telefon, dan biasanya diambil dalam sudut tertentu oleh empunya gambar itu sendiri sebelum ia dimuatnaik ke laman sosial.

KONGSA KONGSI

Perkataan ini telah diumumkan sebagai perkataan terbaik tahun 2013 oleh Oxford English Dictionary dan ia telah dimasukkan ke dalam kamus versi dalam talian mereka. Australia dipilih menjadi asalnya kata nama ini setelah penggunaan terawal perkataan "selfie" dikesan dalam pos forum Australia pada September 2002.

Kepalsuan Festival Rogol Assam Di India

>> 24 November 2013

Assam ialah sebuah negeri yang terletak di timur laut India. Baru-baru ini aku ada terbaca satu sambutan festival pelik yang diadakan di sana. Kisahnya seperti berikut;


Madhuban Ahluwalia yang mengetuai perayaan tahunan berkata kepada pemberita mengapa acara ini adalah amat penting. "Ini adalah satu tradisi lama di Assam sejak beribu-ribu tahun," katanya.

"Kami rogol syaitan jahat daripada gadis-gadis, jika tidak mereka akan menipu kita dan kita akan dipaksa untuk membunuh mereka. Oleh itu, adalah perlu untuk semua orang."

Berwaspada Menunggang Motosikal Ketika Hujan

Kekerapan hujan sekarang ini menandakan musim tengkujuh yang akan kembali. Hujan yang turun tidak menentu semestinya akan membasahi jalan raya dan menyebabkan air bertakung di sesetengah laluan yang selalu kita gunakan untuk kegunaan harian


Kalau tempat air bertakung tu molek jalannya, selamat lagi kita. Kalau kat situ tiba-tiba ada lubang, naya kot. Sedia maklum dengan keadaan jalan di negara kita macam mana. Baru je turap, pastu gi korek balik tanam kabel bagai. Seram rasa kalau kena menunggang motosikal di laluan macam ni.

Hukuman Melanggar Sumpah

>> 23 November 2013

Apakah hukuman melanggar sumpah?

Dalam persoalan ini, anda perlu mengenal pasti adakah sumpah yang anda buat adalah atas nama Allah SWT ataupun sekadar sumpah yang hanya dibuat gurau-gurauan.


Jika sumpah tersebut dibuat atas nama Allah SWT seperti;

"Demi Allah, aku tidak akan pijak lagi rumah engkau ini!"

Ringkasnya, jika sumpah tersebut dibuat dengan nama Allah, sifat-sifatNya yang wajib ataupun dengan keagunganNya, anda adalah berdosa dan perlu membayar kifarah sumpah.

Kifarah sumpah ialah:

Buatan Malaysia: 10 Ragam Orang Kita Dalam Menulis (Bahagian 4)

>> 22 November 2013

KONGSA KONGSI

Ini adalah sambungan daripada 10 Ragam Orang Kita Dalam Menulis (Bahagian 3). Dalam bahagian keempat ini pula, 10 gambar berikut menjadi pilihan untuk dikongsi. Macam-macam perkataan dan ayat baru yang boleh kita jumpa. Ada yang nampak lucu dan ada juga yang nampak pelik. Rujuk atau semak dengan pihak yang lebih arif sebelum memaparkan sebarang ayat untuk pembacaan umum selepas ini. Buat malu je!


Kesan Buruk Mencabut Uban

>> 19 November 2013

Masalah rambut beruban pada usia muda sudah tentu merunsingkan ramai dan seringkali kita berasa curiga akan akibat mencabut uban. Ada yang berpendapat bahawa perbuatan tersebut akan menyebabkan lebih banyak uban tumbuh di rambut.

Namun, sejauh manakah kebenaran bagi anggapan sedemikian? 

Cunnane Phillips, iaitu seorang pakar trikologi di Klinik Philip Kingsley di New York berkongsi pendapat bahawa perbuatan mencabut uban tidak mendatangkan sebarang faedah. Sekiranya dijadikan tabiat, ianya akan mendatangkan kesan yang tidak ideal terhadap folikel rambut. 

Tambahnya lagi, rambut yang dicabut seringkali tidak akan tumbuh semula kerana tabiat sedemikian akhirnya akan memberi sebuah mesej kepada folikel bahawa rambut tidak perlu dihasilkan di kawasan tersebut. 

Sebagai akibat, folikel rambut mengecil dan tidak lagi menghasilkan rambut, lantas membawa kepada masalah kebotakan. 

Oleh itu, jika mengalami masalah rambut beruban, cara terbaik untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan pewarna rambut. - Tupai

Aktiviti mencabut uban bukan tabiat aku pada masa lapang. Ada jugalah sikit-sikit atas kepala ni. Buat masa sekarang, tak kisah pun kalau rambut beruban. Teringat dulu, arwah ayah tiri aku selalu upah cabutkan uban dia. Sehelai seposen dia bagi upah kalau tak silap. Tapi aku jarang menawarkan diri masa tu. #nostalgia!

Buat Suami Atau Bakal Suami Yang Disayangi Dan Dicintai

Menurut sumber, petua-petua berikut daripada seorang pakar motivasi terkenal negara. Walaupun aku lelaki dan masih bujang, rasa menarik pula bila baca mende ni - Langkah-langkah Bestari Suami Mithali.

1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa. 

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda. 

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah. 

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari? 

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut. 

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri. 

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan. 

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan. 


Kunjungan Mengejut Neymar Terhadap Peminatnya Di Malaysia

>> 16 November 2013

Siri jelajah kelab bola sepak gergasi Sepanyol, Barcelona yang singgah ke Malaysia pada Ogos lepas rupanya ada terselit suatu peristiwa yang amat istimewa. Pemain bintang Barcelona, Neymar telah membuat satu kunjungan mengejut ke rumah salah seorang peminat sewaktu dia dan pasukannya berada di Malaysia.

KUALA LUMPUR: Impian menjadi kenyataan dan ini dikhususkan kepada Muhammad Syafiq Salmi selepas menerima lawatan mengejut oleh pemain Barcelona, Neymar, di rumahnya di Ampang, Jumaat - Hari Raya kedua.


Ini semua adalah sebahagian daripada pelan terperinci untuk memberi kejutan kepada Syafiq, 15, yang dianggap sebagai salah seorang pemain junior dan bakal menjadi pemain bola sepak Malaysia.

Pelajar Victoria Institution (VI) ini telah lama menjadi peminat Neymar, pemain berusia 21 tahun ini, bahkan sejak zaman beliau bersama FC Santos.

Diet Rasulullah SAW

>> 15 November 2013

MOHON BACA DAN SEBARKAN MAKLUMAT INI!

Artikel ini pada mulanya dikongsikan pada 25 November 2011. Sudah hampir 2 tahun usianya dalam blog dan aku rasa banyak orang yang dah baca atau kongsi mende ni. Selepas menerima teguran daripada seorang pembaca dan melakukan sedikit carian di Google dan YouTube, aku andaikan artikel yang sebelumnya megah dikongsikan hanyalah artikel palsu atau hoax.

Diet Rasulullah SAW

JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tidak boleh makan sesuka hati kita sahaja. Inilah penyebab terjadinya pelbagai penyakit antaranya kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah SAW tidak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana baginda pandai menjaga makannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, anda tidak akan menderita sakit perut atau keracunan makanan.

Jose Mujica - Presiden Termiskin Dunia

>> 13 November 2013

Menjadi individu ternama apatah lagi menjawat jawatan sebagai pemimpin negara akan menyebabkan segala gelagat dan tindak-tanduk akan sentiasa diperhatikan.

Tujuannya, sama ada untuk dijadikan panduan oleh penyokong atau ancaman terhadap penentangnya. Tetapi, Presiden Uruguay, Jose Mujica tampil dengan sisi eksentrik lari daripada kebiasaan presiden lain yang sudah biasa hidup mewah.

KONGSA KONGSI
Beliau pernah menganggotai kumpulan gerila Tupamaros selama 10 tahun.

Mujica dilantik memegang jawatan itu pada 2009 bukan sahaja menjadi sumber inspirasi rakyatnya bahkan masyarakat dunia yang begitu mengaguminya.

Fantasy Premier League 2013/2014 - Liga Blogger Malaya

>> 11 November 2013

Liga Perdana Inggeris 2013/2014 akan memasuki perlawanan untuk minggu ke-12 pada 23 November depan. Berapa dah pungutan mata pasukan masing-masing dalam Fantasy Premier League?

KONGSA KONGSI

Bagi yang mempunyai pasukan dalam Fantasy Premier League, anda semua dijemput untuk menyertai Liga Blogger Malaya. Untuk 2 musim sebelumnya, jumlah penyertaan dalam liga ini agak memberangsangkan. Mungkin disebabkan penglibatan aktif aku dalam blog waktu tu. 

Buatan Malaysia: 10 Gambar Kemalangan Kenderaan (Bahagian 2)

KONGSA KONGSI

Kemalangan ialah bencana yang berlaku tanpa dapat dijangka oleh mangsa. Dalam kemalangan kenderaan, kecuaian pemandu menjadi antara faktor utama. Perkongsian 10 gambar berikut menunjukkan 10 pemandu yang telah tercuai dalam memandu. Tidak dinafikan, 10 kemalangan berikut mungkin juga disebabkan kecuaian pemandu atau pihak lain. Jangan risau, setitik darah pun tiada dalam gambar-gambar ini. Mungkin ada tanda tanya je...

*Ayat-ayat di atas telah disalin daripada Bahagian 1. hehe...

Insiden yang lebih kurang sama seperti dalam entri INI!

Buatan Malaysia: 10 Ragam Parkir Kenderaan

>> 29 October 2013

KONGSA KONGSI
Untuk tatapan kali ini, mari kita tengok ragam orang kita parkir kenderaan. Terdapat situasi tertentu yang mungkin memaksa para pemandu atau pemilik kenderaan meletak kenderaan mereka dalam keadaan berikut. Apa pun alasannya, fikirkan juga tentang pengguna lain dan elakkan diri kita daripada menerima sumpahan kotor daripada mulut masyarakat awam.

Pemandangan sebegini mungkin sudah menjadi kebiasaan masyarakat yang hidup di kota-kota besar seperti Kuala Lumpur. Maklumlah, kawasan lapang semakin berkurang. 

Puasa 2013

>> 23 July 2013

Esok masuk hari ke-15 umat Islam di Malaysia berpuasa. Sehingga ke hari ini, aku masih berada di Melaka, juga sudah 14 hari aku berpuasa di sini seorang diri. Rakan-rakan sekerja di Melaka sebahagian besarnya sudah menamatkan tugasan mereka di sini. 

Sebelum ni pun dah pernah merasai bersahur atau berbuka seorang diri tapi kali ni macam lain sikit. Dulu, kadang-kadang tu ada juga berteman. Sekarang, 14 hari straight sorang-sorang. Memang rekod setakat ni.

Dengan persekitaran yang memerlukan aku ke site untuk menyudahkan tugasan, memang lain rasanya. Dapat tengok sebahagian manusia yang disangka berpuasa rupanya tidak. Mat Bangla kat site pun ramai puasa. Agak memalukan bagi aku. Sekurang-kurangnya jangan bagi orang lain nampak sangat kamu tu tak puasa, walau mungkin ada alasan yang berunsur peribadi.

My sahur meal. Berat sangat rasa nak makan nasi pagi-pagi. Biasa tala bubur je.

Rabu Yang Bisu #64 - Selamat Berpuasa

>> 10 July 2013

Berakhir Sudah Liga Blogger Malaya 2012/2013

>> 06 June 2013

Liga Blogger Malaya dibuat khusus kepada blogger Malaysia yang mempunyai pasukan dalam Fantasy Premier League. Berakhirnya musim bola sepak Liga Perdana Inggeris menamatkan juga persaingan peserta mencatur pemain setiap musim untuk mendapatkan mata tertinggi dan menggungguli mana-mana liga yang disertai.

KONGSA KONGSI
Kaki Bangku FC

Kaki Bangku FC nama pasukan aku dalam Fantasy Premier League. Keseluruhannya pencapaian musim ini menurun berbanding musim lepas, namun berpuas hati dengan semua kedudukan pasukan dalam liga yang disertai.

Mengapa Umat Islam Perlu Berpolitik

>> 26 April 2013

Assalamualaikum wbt...

USTAZ, saya ni bukanlah mewakili mana-mana parti politik dan saya ada soalan penting untuk ditanya kepada ustaz. Saya harap sangatlah ustaz dapat menjelaskan persoalan saya ni berdasarkan hujah dan dalil naqli al-Quran dan juga hadis soheh.

KONGSA KONGSI

Adakah menubuhkan sesuatu parti politik itu haram? Setahu saya di Arab Saudi tiada parti politik kerana katanya ia boleh memecahbelahkan umat. Jadi apakah hukumnya penubuhan parti politik ini? Kerana setahu saya semasa zaman nabi terdahulu tiada seorang nabi, para anbiya dan syuhada yang menubuhkan parti untuk mendaulatkan Islam. Malahan penubuhan parti politik ini pun sebenarnya bukan datang dari Islam malahan ianya diasaskan oleh orang kafir!

Mandikan Kenderaan Dengan Air Yasin Untuk Elak Kemalangan

>> 15 March 2013

Beberapa orang saudara terdekat ada menyebut sebelum ini amalan seperti yang dinyatakan dalam tajuk di atas. Motosikal, kereta atau kenderaan yang baru dibeli sebaiknya dimandikan dengan air Yasin untuk mengelak sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada pengguna.


Apakah hukum menyiram kenderaan dengan air Yasin untuk mengelak bala?

Soalan ini diutarakan kepada Ustaz Azhar Idrus dalam program televisyen di Astro OASIS. Moh tengok dan dengar apa jawapan beliau.

Review Warm Bodies: Kisah Cinta Zombie

>> 14 March 2013

Filem Warm Bodies mengisahkan hubungan cinta antara manusia dan zombie. R (Nicholas Hoult), zombie yang tak sangat berperilaku seperti zombie lain bertemu Julie (Teresa Palmer), dan menyelamatkannya daripada menjadi hidangan dalam suatu serangan zombie ke atas pasukan Julie. Ketidaknormalan R sebagai zombie disedari Julie seterusnya menjadikan hubungan mereka semakin istimewa. Dalam perjuangan untuk terus hidup, R semakin berubah sebagai seorang manusia dan hubungannya dengan Julie menjadi titik mula untuk mengubah zombie lain dan dunia.

KONGSA KONGSI

Rabu Yang Bisu #63 - Keldai Baru

>> 13 March 2013

Gambar Kapal Terbiar Di Kepulauan Solomon

>> 12 March 2013


Cruise Ship dengan nama World Discoverer ini dikatakan dibina pada tahun 1974. Selepas berkhidmat selama 25 tahun di lautan, kini ia dibiarkan terdampar berhampiran Kepulauan Solomon. Kapal usang itu masih di sana hingga kini dan menjadi tarikan popular para pelancong.


Buatan Malaysia: 10 Ragam Pemilik Kereta (Bahagian 3)

>> 09 March 2013

KONGSA KONGSI
Lagi 10 ragam pemilik kereta di Malaysia dalam gambar-gambar berikut. Macam-macam gaya dan karenah ada bagi menonjolkan kewujudan kereta mereka di atas jalan raya.

Modifikasi extreme pada sebuah kereta - atas minat dan kemampuan. Minat dan mampukah anda? Aku tidak!

Permohonan Sebagai Perajurit Muda Tentera Darat

>> 08 March 2013

Lagi tawaran permohonan untuk berkhidmat dalam Angkatan Tentera Malaysia. Berikut maklumat yang diterima daripada JobsMalaysia melalui email. Tawaran dibuka kepada semua warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon sebagai Perajurit Muda TD (Lelaki/Wanita). Tarikh tutup permohonan ialah 27 Mei 2013. Cepat-cepat isi, mana tahu ada rezeki!

KONGSA KONGSI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP