Paderi Arah Pengikut Makan Rumput

>> 09 February 2014

Seorang paderi mempunyai cara tersendiri untuk mengajak pengikutnya 'mendekati Tuhan' - iaitu dengan meragut rumput seperti haiwan ternakan. Lesego Daniel dari Afrika Selatan yang menjadi paderi di Pusat Rabboni di Garankuwa, utara Pretoria turut didakwa memijak dan menendang pengikutnya ketika mereka melakukan upacara keagamaan baru-baru ini.

ajaran sesat

Media melaporkan, paderi kontroversi itu sudah melakukan pelbagai kekasaran atas nama agama tetapi pengikutnya tetap mempertahankan perbuatannya itu. Bagaimanapun, pengguna media sosial menggelar Daniel 'gila' apabila lelaki terbabit memuat naik gambar menunjukkan dia memijak pengikutnya di laman Facebook.

ajaran sesat

Berdasarkan gambar itu, ada antara pengikutnya dilihat menahan sakit ketika dipijak.

Sebelum ini, Daniel pernah mengarahkan pengikutnya melelapkan mata ketika dia cuba memulihkan seorang wanita yang menghadapi kehamilan 'syaitan'. Sambil mempertahankan tindakan paderi itu, pengikutnya menjelaskan kepada media mengapa mereka mentaati arahannya.

Pelajar undang-undang, Rosemary Phetha, 21, berkata mereka rela memakan rumput kerana ia menunjukkan - dengan kuasa Tuhan - apa saja boleh dilakukan. "Memakan rumput menyembuhkan sakit tekak yang saya hadapi sejak lebih setahun", katanya.

ajaran sesat

Pengakuannya itu turut disokong Doreen Kgatle, 27, dari Garankuwa. "Saya tidak boleh berjalan tetapi selepas memakan rumput seperti diarahkan, saya mula mendapat kekuatan dan sejam kemudian, saya boleh berjalan semula", katanya.

Sementara itu, pengguna Facebook Melvin Jeddy Bowtie berkata, dia melihat banyak perkara tidak masuk akal dilakukan paderi itu dan ia tidak lucu. "Daniel sudah menukar pengikutnya menjadi kambing", katanya dalam satu kenyataan. - myMetro

ajaran sesat
Macam tak sedap perut je, siapa suruh gi makan?

Memang gila! Malangnya, para pengikutnya tetap mempertahan dan mengikut segala arahan mengarut paderi ini. Teringat kisah seorang cikgu mendenda muridnya dengan mengarahkan mereka makan rumput yang berlaku di negara kita baru-baru ini. Situasi berbeza, namun apa yang sama, kedua-duanya ajaran sesat.

Kesimpulannya, potonglah rumput kalau dah panjang. Bukan sahaja dapat mengelakkan rumput kita menjadi santapan manusia, ianya juga dapat mengurangkan risiko daripada menjadi tempat permainan binatang berbahaya seperti ular. Walaubagaimanapun, pilihlah pemotong rumput yang bertauliah. Hati-hati!

just for fun
#JustForFun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP