Roundabout Paling Mengelirukan Di Dunia

>> 14 March 2014

Lokasi roundabout ini di Swindon, England. Ia dibina pada 1972 dan dikenali sebagai The Magic Roundabout. Direka oleh Frank Blackmore, bulatan ini mempunyai lima bulatan kecil yang disusun mengelilingi satu bulatan besar bagi mengatasi masalah kesesakan di kawasan tersebut.

roundabout pelik
Bulatan ini diundi sebagai 'worst roundabout' dalam satu tinjauan yang dilakukan oleh sebuah syarikat insurans UK pada tahun 2005, dan sekali lagi dipilih menerima gelaran tersebut setelah satu tinjauan sama dilakukan oleh sebuah majalah permotoran UK pada tahun 2007. Pada Disember 2007, BBC News pula melaporkan bulatan ini tersenarai sebagai salah satu '10 Scariest Junctions in the United Kingdom'.

roundabout pelik
Walaupun digelar sebagai bulatan paling mengelirukan pernah dibina, ia sebenarnya antara persimpangan trafik paling selamat untuk digunakan. Dalam tempoh 25 tahun pertama berkhidmat, hanya 14 kemalangan serius dan seratus lebih kemalangan kecil berlaku di sini. Suatu kadar kemalangan yang dikatakan jauh lebih sedikit daripada jangkaan awal. Ini kerana trafik bergerak terlalu perlahan untuk menyebabkan kerosakan serius sekiranya berlaku perlanggaran.

roundabout pelik
Papan tanda The Magic Roundabout

roundabout pelik
Orang luar yang tidak pernah menggunakan bulatan ini semestinya akan tertanya-tanya bagaimana ia berfungsi. Mudahnya, arah aliran trafik lima bulatan kecil mengikut pusingan jam, manakala arah aliran trafik bulatan besar di tengah-tengah melawan pusingan jam. Aliran sebegini memberi pilihan kepada pengguna untuk memilih laluan keluar daripada bulatan, bergantung kepada kesesuaian dan keselesaan pemanduan ketika itu. Bulatan besar di tengah-tengah itu umpama jalan pintas kepada pengguna untuk masuk ke jalan lain.

roundabout pelik
Menurut sumber, bulatan ini amat efisien bagi kebanyakan penduduk tempatan Swindon walaupun ketika waktu puncak. Sudah lebih 40 tahun dibina, idea pada bulatan ini masih dianggap relevan meskipun dengan pertambahan kenderaan kini.

roundabout pelik
The Magic Roundabout atau bulatan pelik ini bukan satu-satunya di dunia. Beberapa bulatan lain juga menggunakan konsep yang sama seperti bulatan di Swindon ini, contohnya seperti The Plough Roundabout, Hemel Hempstead juga di England.

roundabout pelik
The Plough Roundabout

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP