Makanan Yang Pelik Bagi Kita Tapi Enak Bagi Mereka

>> 14 April 2010

Balut

Balut ialah telur itik atau ayam yang mengandungi embrio yang hampir cukup sifat. Selepas direbus di dalam air, ia dihidangkan di atas meja. Ia menjadi sajian harian di beberapa negara Asia Tenggara seperti Filipina, Kemboja dan Vietnam. Balut dipercayai kaya dengan protein selain baik untuk lelaki dan jantung. Kadang-kadang, ia turut dijadikan pembuka selera bersama bir. Jangan sampai telur tembelang pun jadi bahan sudahlah...

Guinea Pig

Guinea pig adalah sebahagian daripada diet penduduk Peru dan Bolivia, terutamanya di tanah tinggi Andes. Ia juga menjadi kegemaran untuk dipanggang sebelum dihidangkan di beberapa kawasan di Ecuador dan Colombia. Ia menjadi pilihan peniaga untuk dipasarkan kerana kurang ruang diperlukan, kurang tenaga dan ia membiak dengan cepat ditambah dengan hasil yang lebih menguntungkan. Daging guinea pig kaya dengan protein, rendah lemak dan kolesterol dan rasanya seperti daging arnab.

Tikus

Serangga

Bubur Lipas

Kala Jengking

Sup Plasenta Rusa

Sup daripada plasenta rusa ini dikatakan sesuai orang lelaki dan pesakit buah pinggang.

Kelawar

Buah Zakar Kambing dan Zakar Lembu

Sannakji

Sannakji adalah hidangan mentah dalam masakan Korea. Ia terdiri daripada sotong gurita (octopus) yang telah dipotong menjadi kepingan kecil. Biasanya dinikmati dengan sedikit bijan dan minyak bijan.

Kali terakhir dikemaskini: 3 April 2012

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP