AWAS! TAKUT-TAKUT ANDA DIDAJALKAN!

>> 24 June 2010

Percayakah anda terdapat orang sakit yang hendak anda juga sakit?


Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap dan didakwa, tetapi apa gunanya? Beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tidak berdosa. Jadi sila berhati-hati.

Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih: 
 • Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut. Ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak. 
 • Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yang tidak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur dan kemudiannya didapati HIV positif.
  • Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yang anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive". Doktor telah memeriksa jarum tersebut mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai. Jadi berhati-hati.
  • Di Georgia dan Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling pada mesin air minuman. Jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling. Mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.
  • Di restoran Burger King. Pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger dan mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis dan sos. Order di tempat lain.
  Dr. Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
  Professor & Head Dept. of
  Chemical Pathology,
  School of Medical Sciences,
  USM, Kubang Kerian, Kelantan,
  MALAYSIA.

  p/s - Ini adalah maklumat yang dihantar oleh pembaca kepada kami. Kami tidak bertanggungjawab di atas kesahihan maklumat ini. Terpulang kepada pembaca untuk menilainya.

  7 komen:

  Fay Nana (Cik Fana) 12:14 AM, June 24, 2010  

  YA ALLAH! I know about this! Dulu masa sekolah cikgu pernah pesan suruh hati-hati dengan benda-benda mcm ni. THX for the info!

  Yua Zawa 12:24 AM, June 24, 2010  

  ada gak eyh bnda2 gini.. x tfikir lak.. mmg kejam n jaht tol those yg buat bnda nii.. yg x leh tahan yg taruk darah lam sos burger tu.. keji btol prangai diorang...

  zulkbo 1:55 AM, June 24, 2010  

  salam..
  mereka ni dah nak mati
  pun masih nak pedajai
  orang..moga ALLAH jua yang
  mengampunkan mereka semua

  rhapsody LiN 7:02 AM, June 24, 2010  

  mcm ni pnye org pn ade.. mybe diorg nk balas dendam kt public yg selama ni double standard kt org2 HIv +..

  .:miz_acha.: 1:54 PM, June 24, 2010  

  dah sakit pon nak dajal org...
  dunia2...

  Shuk 8:29 PM, June 26, 2010  

  uik..ak dah la slalu main kat pantai tak pakai slipar..risau plak bile terfikir de benda nie ~

  Mazru Majid 6:53 PM, June 27, 2010  

  info menarik...

  izin nak share di blog aku laks...

  thanks

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

  Back to TOP