MALAYSIA di-BOIKOT?

>> 08 June 2010

kisahnya bermula... hari ni aku berhajat membuat satu carian di internet berkaitan boikot barangan yang menyokong israel. ye la... nak cari bahan sebab nak wat entri baru. aku memasukkan kata kunci 'boikot' je dalam kotak google search tu. tapi hasil yang aku dapat lari daripada hajat utama aku tadi. hmmm... jadi gak la ni nak wat bahan untuk entry baru.


salah satu hasil carian google tu ialah sebuah group di dalam facebook yang menggunakan nama BOIKOT MALAYSIA. 1st time aku jumpa group ni. mungkin ada yang dah pernah masuk kot. aku tau dulu hubungan Malaysia dan Indonesia ni pernah tegang sikit kes salah faham pasal sebuah tarian. aku pun tak berapa sure akan nama tarian tu. tapi lebih kurang macam tu la isunya. aku tak sangka pulak isu ni memberi inspirasi kepada sesetengah makhluk ni untuk menubuhkan group BOIKOT MALAYSIA ni. dan kemungkinan besar yang create group ni pun rakyat sana la. aku explore gak group tu tadi. baca-baca komen dan orang mesia pun ada komen dalam tu. dorang bertindak sebagai pembela kepada segala pertuduhan yang dilemparkan dalam group tu. aku malas nak komen. bukan boleh setel pun.


isu ni dah lama dan dalam media sekarang pun dah tiada berita pasal ni dah. kalau tak silap aku isu ni tahun lepas lagi. tapi, aku nak bagitau kat sini yang group ni still aktif lagi dan kegiatan kutuk-mengutuk tu masih berlaku lagi. sampaikan isu yang tak berkait pun mereka boleh bahaskan gak. yang lucu sekali pasal thomas cup baru ni. boleh lak tiba-tiba naikkan kekalahan malaysia dalam tu. banyak lagi la. tak percaya masuk sendiri la tengok ma.


sehingga entri ni di post, jumlah ahli yang terkumpul dalam group ni melebihi 9000 orang. lagipun bukan payah pun nak join group dalam facebook ni. just klik LIKE je. setel!

nasib baik masih ada yang waras sebab memberi komen-komen yang positif. maksudnya mereka tidak memburukkan mesia sebaliknya mengajak semua untuk berdamai. lebih kurang macam tu la.

gambar blur? klik gambar untuk enlarge
kalau korang nak cuba try usha group ni klik SINI!!!

15 komen:

hellioz 7:44 PM, June 08, 2010  

gyahahahaahahahah~

klaka3...
aneh2 je

nabil_potter 11:09 PM, June 08, 2010  

ada jugak group cmni yew..isk3..

Fay Nana (Cik Fana) 11:10 PM, June 08, 2010  

boikot malaysia? wahhhhhhh surprisingly banyak jugak org indon kat malaysia sekarang ni.

Hafiz Ismi 11:42 PM, June 08, 2010  

Kecoh je nk boikot malaysia.. Padahal puak2 dia yg berlambak kt cni. Jahat pulak tu.. Bengong Indon!!

masturah idrus 2:08 AM, June 09, 2010  

ape barang boikot dekat fb.... takde kesan...

org yg bijak akal dan ade ilmu tau beza kan mane yg baik dan yg buruk..

qellissa 8:01 AM, June 09, 2010  

indon pandai2?hahaha nak tergelak I, maid i indon, pandai ke? Pandai lah, pandai mengular, pandai temberang sbb nak jumpa jantan...wakakaka..pastu ader ke org malaysia dtg indon semata2 nak jd maid...ckp xguna otak tul lah indon2 ni.. Ader gak indon2 yg baik, tp klu da berlagak mcm kat ats tu I pon meluat..

APAN 9:42 AM, June 09, 2010  

hmmm...dorang kene dtg mesia ni dulu...
tengok sape yg lepak depan kota raya nun...
x kisah sangat kalau dtg nak jadi maid tu...
mcm teruk sngat dah dorang ni...
huhu...

Hisyam Muhibah 12:35 PM, June 09, 2010  

kalau dalam dunia siber ni, memang dah lama panas. bukan setakat FB, dalam forum, blog memang banyak Malaysia kena hentam dengan orang negara sebelah. pada aku, orang negara sebelah cemburu dengan kemakmuran Malaysia terutama daripada segi sosioekonomi.

kerol 8:51 AM, June 11, 2010  

pada aku la...tu semua keje yg sia². mungkin diorang yg boikot m'sia atas dendam..ada yg kita tau dan ada pula yg kita tak pernah tau.

lantak la mana² grup atau individu yg nak boikot org lain. kita kena balas dengan cara yg baik selaras dgn agama nita Islam.

lebih elok kalau kita join grup yang nak ajak bersatu. m'sia dan indonesia beza pada nama sama pada bangsa.

kita ni semua di nusantara satu bangsa...omputih bagi divide n rule supaya kita leh bergaduh.

bersatu la semua.

wan 12:37 AM, June 18, 2010  

bodoh betul deme nak boikot malaysia..jelez ape?macam bagus sgt indon 2h..belambak org indon kt malaysia,x seda ke?

wan 12:37 AM, June 18, 2010  

bodoh betul deme nak boikot malaysia..jelez ape?macam bagus sgt indon 2h..belambak org indon kt malaysia,x seda ke?

Anonymous,  4:42 PM, December 27, 2010  

Namanya JUGA "MALINGSIAL"
kerjaan nya yach MALING
MALING BUDAYA
MALING TANAH
MALING MAKANAN
MALING JABATAN
wis pokoke serba MALING

Bersaudara dengan mu bikin SIAL

kerol 10:25 AM, January 04, 2011  

"Bersaudara dengan mu bikin SIAL"
- Anonymous said...
December 27, 2010 4:42 PM


teruskan bermusuhan selagi terdaya.
yg melihat dan menilai hanya Allah.

korang kena ingat baik2... yg untung tetap pihak yg menjadi batu api kepada semua ni.

tak kira apa agama korang, tak kira apa bangsa atau suku korang,
yg berdendam dan sukakan kepada permusuhan harus dibuang jauh2.

terserah kalau hati korang tak dapat terima kebaikan. terserah pada empunya diri dan hati. yg menilai Allah.

memutuskan silaturahim adalah keji.
kembali kepada Allah.
kalau bermusuh jadi isu utama sepanjang korang hidup kat dunia ni, maka fikirkanlah sedalam2nya.

maaf dari aku.
memang kita tak pernah serik dengan permainan licik musuh2 kita.

yg lebih mengecewakan, kita mengkhianati diri kita sendiri.

wallahua'lam.

nenek moden 3:27 PM, January 08, 2011  

setuju dgn kerol...that is the best way..yang melihat n menilai hanya Allah..jgn cepat melatah dgn org yg jahil..

nenek moden 3:27 PM, January 08, 2011  

setuju dgn kerol...that is the best way..yang melihat n menilai hanya Allah..jgn cepat melatah dgn org yg jahil..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP