Entri Terakhir 2010

>> 31 December 2010

erm... nak masuk setahun dah aku main blog. tak pernah lagi buat entri pasal family aku rasanya. letak gambar dorang pun tak pernah rasanya. hebat betol aku. macam kacang lupakan kulit lak. huh...

so, entri kali ni spesel untuk dorang yang bergelar my family. harap-harap dorang tak baca la. kepada mereka yang tersesat masuk blog kurang upaya ni boleh r nak usha-usha...

sejujurnya tak banyak gambar yang boleh aku masukkan sebab dalam laptop aku sendiri pun tak simpan gambar dorang. bukan tak de lansung. cuma tak sesuai ma. gambar bawah ni pun amek kat fb pihak yang berkenaan. tq kepada beliau...


Sembahyang Dalam Air

Gambar di bawah menunjukkan pekerja di sebuah syarikat minyak di Arab Saudi. Setiap hari, mereka perlu bekerja di dalam air di tengah laut selama 4-5 jam sehari. Sekiranya pada waktu tersebut masuknya waktu solat, maka mereka akan terus menunaikan solat di dalam air dengan berpakaian selam. Kalau nak keluar ke permukaan dulu, tukar-tukar baju apa semua mungkin tak sempat, jadi diteruskan sahaja solat di dalam air.

Tak salah!
Sebab hanya solat membezakan antara Islam dan bukan Islam...

Sebesar-besar pencuri adalah orang yang mencuri waktu solatnya...


Penyokong Indon Mengamuk Kat Blog Aku!

>> 27 December 2010

erm... 8 Jun 2010, aku pernah buat satu entri bertajuk MALAYSIA di-BOIKOT? (klik link untuk baca) entri ini berkaitan penemuan aku ngan satu page di facebook yang bertujuan untuk memboikot malaysia. padan dengan nama page tersebut, BOIKOT MALAYSIA (klik link untuk baca). majoriti yang like page tu  rakyat indonesia dan aku percaya yang buat page tu pun orang sana gak.

lepas aku wat entri tu, ada gak rakan-rakan blogger yang memberikan komen. last komen yang aku terima untuk entri tu pada 18 Jun 2010. semua yang komen adalah rakan-rakan senegara yang pastinya memihak kepada tanah tumpah malaysia.

aku tak bercadang langsung wat entri pasal ni. tapi time aku bukak gmail (email google), somebody telah komen kat entri MALAYSIA di-BOIKOT? jarang orang komen kat entri aku yang lepas-lepas. bila baca komen tu, terkejut pun ada. try korang baca...


Tip Untuk Tahan Lama...

>> 25 December 2010


Ok, first sekali aku nak ucapkan terima kasih dekat korang semua sebab berminat nak tau tip-tip "tahan lama" nih.

Apa yang ada dalam fikiran aku tentang korang semua yang berminat nak baca tip ni adalah mungkin korang semua tengah "ghairah" atau "gersang" disebabkan beberapa punca.

Puncanya? aku rasa korang mesti tau kot... so, saranan aku adalah lebih baik korang baca tip-tip nih. mungkin berguna dekat korang bila sudah sampai seru...

Moh ke Bukit Tinggi

>> 24 December 2010

erm...minggu lepas dapat gak merasa gi bukit tinggi. tak pernah lagi sampai sana. dapat gi sana pun sebab ada program yang dianjurkan oleh tempat aku cari makan. bukan pakai duit aku pun. program tu dikenali sebagai team building. jadi, semua yang cari makan kat office tu wajib turun kecuali mereka yang ada sebab-sebab tertentu. aku sebagai orang baru dan bujang memang tak de alasan kalau tak pergi ma...

kat function board ni pun da siap tulis nama office aku. yang atas tu ye. yang bawah sekali tu puak lain dah...

2 hari kat sana, kami semua menginap kat colmar tropicale. lagipun semua aktiviti buat dalam tu...

LELAGU : Boneca - Tunjukkan Aku

>> 23 December 2010


LIRIK : Boneca - Tunjukkan Aku

Musik dari jiwa
Lagu dari hati
Cerita sepurnama
Canda dan menangis

Belum ku selami
Caturan terjadi
Lelah dipukul badai
Apa mungkin terlerai?

Oh…

*Soalan tersendu
Balas hampa bisu
Tuhan, tunjuk sesuatu
Apa dia yang satu itu?
Tunjukkan aku
Tunjukkan aku

Chorus:

Apa bisa ku cinta
Kamu seperti mana
Aku dicinta kamu?
Aku dijaga kamu?
Atau kamu terlalu
Indah buat diriku?
Beda dari diriku?
Aku pun tak menahu

(Repeat *)

(Repeat chorus 2x)

Aku pun tak menahu
Aku pun tak menahu
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?
Tuhan, tunjukkan aku

Jangan Menonton Filem Lucah!

>> 21 December 2010


Jennifer Stweart (38), mengaku hamil setelah menonton filem lucah 3D di apartment temannya di New YorkDia berkata, anaknya mirip pelakon kulit hitam yang 'bermain' di dalam filem tersebut. Padahal suaminya seorang tentera berkulit putih yang sedang bertugas di luar negeri.

Dia merasa pening dan mual selama sebulan setelah menonton filem tersebut, dan ketika melakukan ujian kehamilan ternyata hasilnya positif. Walaupun pengakuan isterinya terasa aneh, Erick Johnson berkata, "filem lucah 3D kelihatan sangat real. Jadi, dengan teknologi sekarang segalanya mungkin terjadi."

SAFETY FIRST...

>> 18 December 2010

wah...keje macam ni pun ada ma. senang pun senang. boleh wat part time ni. cuma jauh sikit la sebab kat AS nun...tapi kompem dah la tak boleh. jangan gi hantar resume pas ni dah la...haram wooo!

AMARAN!!!
JANGAN TIRU AKSI INI DI AIRPORT!

Ini ialah bagaimana prosedur pemeriksaan manual di lapangan terbang AS yang merangkumi prosedur yang sangat menarik seperti pemeriksaan pada bahagian dada perempuan dan kangkang lelaki.

macam kenal minah ni...hmmm

Petikan Ucapan Ustaz Hj. Akil Hayy Rawa

>> 16 December 2010

Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT.

Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat.
Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat.
Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat.
Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat.

Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat.
Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat.

Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat.

Apabila pembangunan pun meningkat, kemajuan menjadi pesat.
TETAPI AWAS, apabila pembangunan meningkat, kemajuan menjadi pesat,
kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat.

Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat.
Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat, KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat.

Apabila manusia telah mengubah tabiat, ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat.
Apabila manusia dah jadi ulat, sembahyang makin hari makin liat.
Apabila sembahyang jadi liat, orang baik ada yang bertukar jadi jahat.

Apabila orang baik bertukar jahat, orang miskin pula nak kaya cepat.
Apabila orang miskin nak kaya cepat, orang tua pula nak mati lambat.
Apabila orang tua nak mati lambat, tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat.

10 Makanan Paling Menjijikkan Di Dunia

>> 13 December 2010

Ini merupakan 10 makanan paling menjijikkan di dunia dan negara China merupakan negara teratas yang mempunyai makanan "istimewa" ini. Semua gambar dan penerangan kepada makanan eksotik ini mempunyai unsur yang boleh memuntahkan sesetengah pembaca dan semua yang disenaraikan dalam top 10 ini hanya berdasarkan satu sumber. Ada banyak lagi sebenarnya makanan pelik dan aneh yang pernah dihidangkan. Teruskan membaca jika berminat.

1. Burger "Cindil" di China

Cindil atau anak tikus yang baru lahir dipercayai boleh menambah stamina dan menjadikan tubuh lebih sihat. Selain itu, cindil mempunyai kandungan protein yang tinggi. Ia juga boleh mengubati pelbagai jenis penyakit dan salah satu daripadanya adalah asma. Di negara China, cindil dihidangkan dalam pelbagai cara. Salah satu cara yang digunakan adalah burger.

Jenis-jenis Motor ft. IntenseDebate

>> 12 December 2010


hoho...karot je entri ni. sebenarnya aku nak try satu mende yang baru install dalam blog aku tadi. nama mende tu IntenseDebate. plugin untuk comment kat blog aku. kalau nak tengok ada kat bawah ni. tak pasti lagi mende ni bagi kebaikan or keburukan. mungkin berat sikit la load pasni. biasa r tu. berani buat berani tanggung...mintak tolong korang satu mende. tolong r test.... :)

Jadi Diri Sendiri

>> 11 December 2010

erm...

bila cakap senang. kadang-kadang main lepas je. dah tak pikir dah. katanya itulah dirinya yang sebenar. tak kisah la apa orang nak kata. bukan kacau orang pun. BE YOURSELF! boleh ke macam tu? senangnya hidup...

tak salah rasanya kalau nak jadi diri sendiri. memang patut pun. tapi kena ingat la dulu bagus sangat ke diri tu. cukup  ke sifat-sifat dalam diri tu untuk tunjuk kat orang lain?

ada orang gelabah nak tunjuk diri sendiri dia kat orang lain. dah macam tak takut tuhan pun ada. pastu bangga and kata inilah dirinya yang sebenar. amboi (cam nyah je bunyi)... sendiri mau ingat la. cam jahil sangat je macam tu. sejahat-jahat aku pun, aku tak buat jahat depan orang lain. ye la tu kot. haha...

aku ni pun tak yakin lagi ngan diri aku. tak harap pun aku ni untuk jadi diri sendiri. tah macam mana la gaya nanti. tak rupa orang dah kot. lagi elok jadi macam apa yang aku belajar tu dah la. yang baik jadi ikutan, yang jahat jadi sempadan. haha...

sekadar pendapat aku je ma. mintak maap la kalau ada yang tak setuju. kita hidup kat dunia ni bukan sorang-sorang je. ada lagi orang lain. bila kita buat salah sikit mesti ada orang kata. so, kena kisahkan orang lain gak. tak boleh taksub ngan bayangan diri sendiri tu....

kononnya, orang melayu hidup dengan kesopanan dan tatasusila. dok canang-canang keliling dunia. lantak la. aku tak kisah sangat kalau orang dah tak boleh hidup ikut cara melayu tapi kan kita ada agama. tak kan tak nak ikut gak kot. kebal betul. haha...

sekadar gambar hiasan. idola siapa tah ni. haha...

AMANAH, SILA SEBARKAN

>> 10 December 2010

aku ada dapat satu email ni. nama title entri ni pun sama macam title email yang aku dapat. so, may be korang pun dah dapat. just for reminder untuk semua yang beragama Islam. alang-alang dah ada blog, masuk blog terus la. siapa yang prihatin jemput la baca sikit-sikit. tengok gambar pun jadi dah...cuma bukan semua gambar ada description. may be boleh menjadi persoalan. aku try describe yang mana aku faham. yang lain tu korang faham-faham sendiri la...

LELAGU : Justin Mauriello

>> 08 December 2010



erm...aku tak kenal mana mamat ni. tapi lagu dia nyanyi sedap gak la untuk didengar. untuk album yang aku ada ni, semua lagu artis lain telah dinyanyikan semula oleh beliau. bes lak dengar versi beliau daripada versi asal. aku kongsi 4 lagu ni je. antara yang paling aku suka. kalau berminat sila klik link untuk download...

Sempadan Negara/Negeri Yang Unik

>> 07 December 2010

KONGSA KONGSI
Anda boleh minum secawan teh atau kopi di Belanda (NL) dan Belgium (B) pada masa yang sama.

KONGSA KONGSI
Lelaki-lelaki ini berdiri di Sepanyol dan hanya perlu menyeberangi batu di sebelah kanan untuk berada di Portugal.

Oh! Gigiku...

>> 06 December 2010

erm...

aku ni dari dulu lagi ade masalah ngan gigi aku. teringat time sekolah dulu. time tu tiap-tiap tahun gerombolan umat yang menggelar diri mereka sebagai doktor gigi dan sekutu mereka datang kat sekolah. aku lak tiap kali mereka datang kompem gigi aku kene tampal. memang masalah la tu. yang berat lagi siap kena cabut pun ada kot. tapi semua tu free. so, tak kisah mana la. orang bagi kita amek je....

sekarang ni lak dah tak sekolah. so, dah tak de la kunjungan percuma dari doktor gigi. aku lak la kena berkunjung ke premis mereka. nak pergi goverment cam banyak sangat prosedur nanti. try la pergi yang swasta...

setelah sekian lama, akhirnya tiba gak masanya gigi aku bertemu ngan seorang doktor gigi. berat gak nak gi tapi sebab sakit tiba-tiba di malam hari membuatkan aku mengambil keputusan takut-takut berani ni...

mula-mula aku suruh cek dulu masalah gigi aku yang satu ni. takut tak mampu bayar je nanti. en. doktor bagi aku dua pilihan. cabut atau rawat gigi tu. probnya di sini beza kos dua-dua tu jauh giler ma. kalau cabut dalam lingkungan rm60-100. kalau tak nak buang gigi tu aku kena belanja dalam rm600 tok tanam saraf pe tah. may be gigi ku yang satu ni dah mati kot....

lastly, keputusan yang diambil ialah menampal gigi yang tak de dalam senarai aku sebelum ni. en. doktor suruh aku balik pikir dulu pasal gigi aku yang satu ni. memang sayang nak buang ma. aku belum kawen lagi....

papepun selalu la gosok gigi. nasib baik boleh claim... :)

12 Rupa Penyakit Ganjil Di Dunia

>> 05 December 2010


LELAGU : The A.C.A.B. - Setelah

>> 07 November 2010


LIRIK : The A.C.A.B. - Setelah

Aku menjerit, memanggil berjuta kali
Aku merintih, mencari kau tak aku temui


Hingga ku tertanya, entah di mana salah & silapnya?
Apakah engkau hanya bersandiwara, membiar ku sengsara?


Engkau & aku nyata dah tak dapat menahannya
Engkau & aku bila kan bahagia?


Setelah, setelah
Sekian lama berdua
Mengapa seakan tak bermakna?


Setelah, setelah
Sekian lama berdua
Mengapa seakan tak bermakna bercinta?

Pe Citer?

>> 02 November 2010

erm...

best lak bila tengok orang lain. hidup dorang macam senang je. macam? murah rezeki masing-masing. nak apa semua dapat. walaweh...

aku lak seminggu lagi genap sebulan keje. alhamdulillah... 3 kali gi inteview baru lekat. tambah lak dekat je ngan kampung. senang mau balik ma. sebelum ni gi inteview jauh-jauh pun tarak hasil gak. camdoh je...

keje aku xde la gah mana pun. boleh la nak tanggung diri aku sendiri dan tak payah la buat muka kesian tak de duit depan mak aku lepas ni. yang penting halal je la. bagus-bagus...

skang ni dok umah sewa. sewa bilik je pun. yang bestnya pasal umah ni ada sorang polis ngan sorang askar. masing-masing keje main senapang. aku je keje main mouse. bosan-bosan...

ada gak dapat tawaran sambung degree. tapi macam da malas je skang ni nak belajar. mau kumpul duit dulu. boleh wat stok kawin. kalau kerajaan tukar pinjaman jadi biasiswa aku sambung la kot. malas mau utang-utang ma...

dan aku bukan keje jual burger. sebab nanti ada orang ingat aku jual burger lak sebab i told them before. semua itu satu penipuan. nak jual burger tak payah inteview kot. sorry weh...

yang penting... tah r. tak tau lagi pe yang penting tu. aku kesumbatan. selamat!

Lancer vs Inspira

>> 31 October 2010


Roti Mata Kerbau


Interview Part 2

>> 07 July 2010

erm...7 Julai 2010 jam 9 pagi. inteview kedua aku untuk mendapatkan kerja. tah la...malas dah nak berharap lebih-lebih. kalau ada rezeki insyaallah dapat. walaupun semuanya berjalan dengan lancar dan pantas je tadi. tak sampai 10 minit kot inteview. memang sempoi la. cuma aku lewat sikit je tadi. haha...

yang sebelum ni kat nilai macam tak de harapan je. aku call dua kali nak tau keputusan. lagi pun buat-buat la tak sabar nak kerja. 2nd time aku call aku di-inform yang position aku apply tu hold dulu. katanya...aku tak pikir lain dah, tak dapat la ni kot...

jadi, berharap ngan company satu lagi ni la. biarpun kawasan yang tak berapa nak berkenan sebab betul-betul tengah bandar. aku tak harap sangat aku ni boleh tekun keje kat area macam tu. banyak godaan kot nanti. tapi tak tau lagi la. bayangan aku je kot tu...

menunggu je la sekarang ni. at least da ada pengalaman inteview. tapi dua-dua ni aku cakap melayu je. lom rasa lagi yang english version. cuak gak kalau kena speaking nanti. harap-harap tak de da la inteview wat masa terdekat ni. leceh ma...

dan, tak sabar nak balik pahang. nak balik umah. nak tido pastu nak bangun pukul 2 pagi nak tengok germany menang malam ni...

selamat!!!

XPDC Di Bukit Bintang

>> 06 July 2010

hari ni aku terlibat dengan satu xpdc menjejak satu destinasi di kawasan bukit bintang. sudah lama aku tidak meneroka kawasan ni. tanpa bertemankan kawan-kawan, aku menapakkan diri aku dengan membawa satu misi. misi pe? aku je la yang tau...

aku menapak selepas menggunakan beberapa perkhidmatan pengangkutan awam. agak penat gak sebab perlu memikul bekalan-bekalan yang diperlukan sepanjang xpdc ni. ditambah lak percaturan yang diambil untuk sampai ke destinasi sedikit terpesong seperti yang sepatutnya. penat weh...namun, azam yang kuat di dalam diri mendorong aku untuk terus gigih sebelum sampai ke destinasi. 

aku tidak terlepas menyertai mereka yang lain untuk meredah lalu lintas. tapi bukan redah bodoh gitu je. pandang kiri kanan gak la. kalau tak, kenduri tiga malam la nampaknya. tidak ketinggalan ialah warga asing lain yang bercuti di malaysia dan menjadikan kawasan bukit bintang sebagai tempat persinggahan mereka.

story-nya di sini pasal melintas jalan. semasa di sana aku perasaan ada dua orang omputeh ni. mereka pun nak cross the road gak tapi mereka berada kat arah seberang. aku bersama mereka yang lain menunggu lampu hijau pejalan kaki. tapi bila dah lama sangat tunggu pun payah gak. alternatif yang diambil ialah menunggu kenderaan lengang sikit dan mari kita melintas...

lebih kurang macam tu la...90% yang melintas time tu warga malaysia yang tak sabar menunggu lampu hijau pejalan kaki. dan apa yang aku ingat time ni ialah pasal dua orang omputeh yang berdiri seberang jalan nun. mereka still tak melintas lagi time tu dan senyum-senyum lagi bila tengok orang lain slumber je lintas jalan while lampu still merah lagi ma...

hmmm...bukan pe. kasi respek la sama mereka punya attitude macam tu. tak ikut orang. aku ni lak termasuk dalam 90% tu sebab aku rakyat malaysia. kalau aku tak lintas time tu jadi omputeh tu lak. haha...

Entri Untuk Dia

>> 28 June 2010

dia...bukan emma watson. nama sebenar pun aku tak pasti. tapi aku selesa bila bersama dia. hidup aku gembira je bila tengok dia. dia tak pernah wat hati aku terluka. bila dapat bersama, rasa macam tenang je fikiran. memang dia...

aku tak pernah luahkan apa yang aku rasa. dia pun tak mungkin mendengar apa yang aku luahkan. hanya blog ini menjadi medium aku untuk aku luahkan. memang dia...

aku mengerti kenapa dia tidak memahami kerana dia memang dilahirkan begitu. baginya semua yang ada di depan mata indah untuknya walaupun buruk bagiku. memang dia...

6 bulan...6 bulan dia ku tinggalkan...6 bulan. memang dia...

kini...bila dapat selalu melihat wajahnya, aku gembira. aku senang. aku bahagia. sungguh indahnya ciptaanNya...

SUBHANALLAH!!!

LELAGU : Superman Is Dead - Musuh Sahabat

>> 27 June 2010


LIRIK : Superman Is Dead - Musuh Sahabat

Berdiri tegak menantang
Tak pernah menyerah, tak mau mengalah
Berdiri tegak menantang
Tak peduli setan, engkau kan kulawan

Kau pikir kau slalu benar, engkau yang terhebat
Mendekati Tuhan
Tapi kau tak pernah tau, tentang kehidupanku
Apa yang kulalui

Semua omong kosong dan perbuatan pengecutmu
Kan membuatmu menghilang...

Langkahku kan menginjakmu
Habisi tawamu, cumbui pacarmu

Berdiri tegak menantang
Tak pernah menyerah, tak mau mengalah

Bekerja siang dan malam, coba hidupi diri
Terkadang frustrasi
Saat duniaku tertawa, dan dipenuhi bintang
Kau kadang menghilang

Tapi kau slalu ada disaat ku merasa lemah
Jangan pernah, menghilang

Langkahku tak berarti tanpamu
Kegembiraan ini takkan pernah ada

Berdiri tegak menantang arah
Dan kau sahabatku, mari kita bersulang!

Aku Praktikal : Gambar Kenangan

>> 26 June 2010

erm... kasi gelak dulu. haha... tak abis-abis story pasal praktikal. layan je la. yang ni kompem yang last sekali kot. lepas ni tak de dah. untuk kali ni banyak masuk gambar je sebagai perkongsian antara aku dan hampa semua. huhu...

trainee yang satu department dengan aku. kedua-dua mereka dari UiTM Shah Alam. uniform yang dipakai tu wajib dipakai untuk masuk plant...

Nice Wording to Share

>> 25 June 2010


AWAS! TAKUT-TAKUT ANDA DIDAJALKAN!

>> 24 June 2010

Percayakah anda terdapat orang sakit yang hendak anda juga sakit?


Berikut adalah artikel yang perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap dan didakwa, tetapi apa gunanya? Beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tidak berdosa. Jadi sila berhati-hati.

Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih: 
  • Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut. Ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak. 
  • Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yang tidak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur dan kemudiannya didapati HIV positif.
    • Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yang anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive". Doktor telah memeriksa jarum tersebut mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai. Jadi berhati-hati.
    • Di Georgia dan Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling pada mesin air minuman. Jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling. Mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.
    • Di restoran Burger King. Pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger dan mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis dan sos. Order di tempat lain.
    Dr. Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
    Professor & Head Dept. of
    Chemical Pathology,
    School of Medical Sciences,
    USM, Kubang Kerian, Kelantan,
    MALAYSIA.

    p/s - Ini adalah maklumat yang dihantar oleh pembaca kepada kami. Kami tidak bertanggungjawab di atas kesahihan maklumat ini. Terpulang kepada pembaca untuk menilainya.

    Aku Praktikal : Peristiwa

    >> 23 June 2010

    erm... agak bosan gak bila dah habis praktikal ni. world cup pun sampai tak tertengok. dulu je plan giler babeng nak tengok puas-puas kat rumah. tapi bila dah ada chance tak tengok pulak. hmmm... tu la manusia kot.

    memandangkan aku baru habis praktikal pada 18hb Jun lepas, aku nak bawak anda semua mengenang kembali peristiwa yang berlaku sepanjang 6 bulan aku praktikal. antara peristiwa yang berlaku ialah: pergh... cam karangan sekolah dah. layankan aje!
    • disaman jpj... time ni aku odw balik dari office. dan dan lepas selekoh sikit je, aku dah terperangkap oleh mereka. aku pun buat muka tak bersalah je time tu. padahal moto tak tampal stiker P depan belakang. terima lah aku saman pertama dari jpj. tapi sampai sekarang pun tak gi bayar lagi...
    • aku dilanggar... time ni aku odw balik dari office gak. dah nak sampai rumah sewa dah pun. memang agak banyak kenderaan di atas jalan. aku dengan slumber je masuk simpang untuk ke kanan. akibatnya, moto kriss aku dilanggar oleh sebuah moto rxz ni. habis bersepai aku punya mudguard depan. aku tengok si pelanggar tu tak berhenti pun, aku pun teruskan je la perjalanan aku ke rumah dalam keadaan motor tanpa mudguard depan. cool je. haha...yang ni salah aku kot.
    • kehabisan minyak... yang ni lak berlaku semasa aku odw ke office. time tu meter tak boleh pakai. tak de modal lagi nak repair. tengah stop kat traffic light, pastu tiba-tiba moto kemampusan. dengan muka slumbernye aku menolak motosikal aku perlahan-lahan ke stesen minyak berdekatan walaupun banyak mata yang memerhatikan ma...
    • terbabas... time ni bukan odw pergi or balik office. yang ni berlaku ketika dalam perjalanan balik kampung. dah dekat dah pun sebab dah masuk area kampung aku dah. tah macam mana boleh terbabas lak. nasib baik tak de pape cume habis duit repair moto je la...
    • tayar pancit... peristiwa ni berlaku dalam 3 kali gak la selama 6 bulan aku praktikal ni. yang ni memang mendatangkan tekanan hidup kerana menyebabkan aku terkapai-kapai di bahu jalan lebih daripada sejam. tambah lak sorang-sorang. yang sekali tu berlaku time kat office tak pe lagi, ni kalau happen time aku balik kampung memang tertekan sey...
    haha... semuanya membabitkan motosikal buruk aku. dan semua tu hanya tinggal kenangan dan akan dijadikan pengalaman di hari mendatang. harapan aku, semua tu tidak terjadi lagi ma. sikit pun tak bes...

    and, inteview kerja hari tu berjalan dengan lancar. cuma keputusan samada aku diambil atau tidak je belum tau lagi ma. apelah nasib...

    AKU di-REJECT

    >> 19 June 2010

    Erm...dengan rasminya, di sini aku nak maklumkan yang aku baru habis praktikal semalam iaitu pada tarikh 18 Jun 2010. Biarpun aku tak boleh sesuaikan diri mana dengan suasana dalam company tu selama 6 bulan ni, tapi rasa sedih tu tetap ada ma. Ditambah lagi dengan majlis perpisahan yang dibuat pada jam-jam terakhir hari tersebut. Sempat juga (diwajibkan) memberi ucapan sambil terketar-ketar time tu...

    Aku dimaklumkan juga bahawa semalam merupakan tarikh yang ditunggu-tunggu oleh semua pemohon lepasan STPM/setaraf untuk menyemak keputusan permohonan mereka untuk sambung belajar di institusi kerajaan.  Aku juga merupakan salah seorang daripada berjuta-juta pemohon tu (berjuta ke?). Pada awalnya pun aku lupa gak, tapi nasib baik ada membe tolong ingatkan. Jadi, aku pun cek jugalah keputusan permohonan aku selepas majlis perpisahan tu...

    Dan...samalah macam tajuk tu...

    Diea Bagi Award

    >> 18 June 2010


    erm...1st time dapat award. so, tak tau la prosedur macam mana kan. lepas diselidik dan menjalankan penyiasatan baru tau. orang dah bagi kita kena terima la. gembira gak sebab sebelum ni asek tengok orang punya je ma. terima kasih kepada beliau yang bernama diea. pastu moh jawab soalannya lak...

    Write 5 interesting facts about the person who gave you this award.
    aku tak berapa pasti dengan beliau yang bernama diea ni. agak-agak je la...

    erm...kenal beliau sebab dia rajin masuk blog aku.
    erm...beliau seorang perempuan.
    erm...kakak UKM.
    erm...penonton world cup.
    erm...yang pasti beliau ni kembar... :)

    Jot down 10 interesting facts about yourself of your hobbies.
    cam salah je soalan ni (sorry...bi ku lemah). layankan je la. tiada yang menarik pasal diri aku. lagipun segan. nanti aku digelar mat khoya lak...hobi? kaki bangku yang suka menonton manshester united... :)

    Picks your 10 most deserving receipients and describe them.
    paie => my sis...someone yang boleh dipercayai... :)
    fay nana => mempunyai semangat pandang ke timur yang tinggi. awek jaejoong... :)
    yua zawa => boleh masuk kapla dan baru menyaksikan kekalahan spain baru-baru ni... :) 
    hafiz ismi => dah bekerja dan senang berinteraksi... :)
    shuk => start kenal sebab aku ada buat entri kucing... :) 
    rhapsody lin => rajin komen blog... :)
    eqa => orang kuantan dan sudah berpunya... :)
    hisyam => orang pahang. entri yang berilmu... :)
    caroline => blogger dari seberang laut... :)
    pidot otai => rajin mengendap blog aku... :)

    ~TQ~

    Husband vs Wife

    >> 17 June 2010

    Husband: Do you know the meaning of W I F E? It means, Without Information, Fighting Everytime!

    Wife: No darling, it means, With Idiot For Ever.

    *********
    Wife: I wish I was a newspaper, so I'd be in your hands all day.

    Husband: I too wish that you were a newspaper, so I could have a new one everyday.

    *********
    Doctor: Your husband needs rest and peace. Here are some sleeping pills...

    Wife: When must I give them to him?

    Doctor: They are for you!

    Pendapat Tentang Imam Muda

    >> 16 June 2010

    erm... artikel ni diperoleh dari Berita Harian Online bertarikh 15 Jun 2010. seorang sahabat ni telah memberikan pendapat beliau mengenai rancangan imam muda di tv tuh. moh kongsikan...

    ‘Imam muda tak layak pimpin solat, jurunikah’

    SAYA rasa semua pihak sudah maklum mengenai rancangan yang disiarkan pihak Astro di saluran Oasis iaitu program realiti TV pencarian Imam Muda.

    Tidak dinafikan program seperti ini memberi banyak peluang kepada anak muda menunjuk bakat mereka tetapi saya juga beranggapan pihak Astro janganlah mengambil kesempatan ke atas senario ini tanpa memikirkan impaknya.

    Agama bukanlah satu perkara yang boleh diperlekehkan. Ia tidak seharusnya menjadi bahan untuk mengaut keuntungan bagi sesetengah pihak. Ia sepatutnya dipelajari dengan penuh sifat ketakwaan bukan dengan niat untuk memenangi hadiah.

    Satu daripada hadiah yang bakal diterima oleh juara pertandingan ini adalah sebuah kereta bernilai RM150,000, lumayan sekali. Selain itu, pemenang akan menjawat jawatan imam di masjid utama di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

    Senangnya hendak menjadi imam sekarang ini, sedangkan perkataan iman itu sendiri membawa maksud yang amat dalam dan bukan calang-calang orang boleh digelar imam. Macam manalah agaknya nasib imam muda ini pada masa depan jika ada imam yang lebih layak menyandang jawatan itu.

    Peserta Imam Muda ini mestilah berusia antara 18 hingga 27 tahun. Ternyata di sini apa yang saya nampak, golongan remaja yang bakal menjadi imam muda ini tidak sesuai untuk memimpin jemaah ketika solat, menikahkan pasangan yang bakal menjadi suami isteri malah lebih besar tanggungjawab yang bakal mereka kendalikan di kalangan masyarakat kita ini.

    Jika seseorang itu berjaya menjadi imam muda, adakah secara tidak langsung ia akan mula menimbulkan perasaan riak dan takbur di dalam dirinya? Bagaimana imam yang berjiwa seperti ini mampu untuk membimbing makmumnya?

    Saya rasa perkara ini tidak harus diambil sambil lewa dan tidak wajar dipermain-mainkan.

    AHMAD NIZAM HASHIM,
    Ampang, Selangor.

    okeh... sebelum ni, banyak orang memberi komen yang positif mengenai rancangan imam muda ni. tu daripada tinjauan aku la. positif tu di sini bermaksud menyokong la rancangan tu. tapi lepas baca artikel dalam berita harian ni, macam betul gak pandangan sahabat kita ni. kita kalau orang buat something ada kaitan sikit dengan agama terus kita pikir WAH, BAGUS LAH! padahal mungkin sebaliknya. eh... kita pulak. mungkin aku je kot yang pikir macam tu. korang mana mungkin pikir macam tu kan...

    Interview

    >> 15 June 2010

    erm... aku lagi 2 hari lagi nak habis praktikal. memang plan nak dok rumah tengok world cup la lepas ni. hari tu tawaran sambung belajar dah tolak. memang lama ar rasa dapat lepak kat umah. biarpun aku kompem time dok rumah nanti suasana bosan tu banyak tapi perasaan nak bebas dari praktikal ni memang membuak buak ma...

    dan dan tadi dapat call kena gi inteview keje lak. ikutkan kena pergi esok tapi aku bitau praktikal hari jumaat ni habis. jadi, masa ditukar kepada hari isnin depan lak. company dari nilai. sape la nak tolak offer interview...

    tapi terlalu cepat lak rasa. cam tak ready lagi pun ada. aku hajat nak dok rumah dalam sebulan dua ni dulu. nak kosongkan kepala otak aku ni balik. ceh... macam keje time praktikal banyak guna kepala otak lak. kenapa la time time macam ni...

    aku ni lak macam tak bersyukur dapat interview. lagi pun bukan kompem dapat keje pun lagi. baru interview. kena pergi je la dulu... temanya di sini, aku tak puas hati ma...

    Suka or Terpaksa Layan

    >> 14 June 2010

    erm... adakah musik itu lagu atau lagu itu musik? lebih kurang la tu kot. dan aku percaya, banyak orang sepi tanpa musik. ada orang suka dengar pop, ada orang suka dengar rock, dan tak salah kalau nak suka dangdut sekalipun. ada orang layan justin bieber, ada orang layan amy searh dan tak salah juga kalau nak layan ramlah ram ma...

    apa yang nak disampaikan di sini, setiap orang mempunyai kecenderungan yang berbeza dalam mendengar musik. juga, aku sure setiap orang pun akan memilih masa yang sesuai untuk mendengar musik. ada orang selesa mendengar musik ketika sedang menyiapkan soalan matematik tambahan, ada orang selesa mendengar musik semasa menyediakan mee maggi ketika lapar dan ada yang lagi hebat, selesa mendengar muzik ketika membaca...

    disebabkan setiap manusia ni berbeza-beza, bukan semua orang boleh melakukan seperti yang dinyatakan di atas. ada orang hanya selesa mendengar musik apabila kepala otaknya berhenti berfungsi. maksudnya bebas daripada memikirkan perkara-perkara yang perlu dipikirkan. dan golongan ini sudah pasti tidak selesa apabila mendengar musik ketika membaca. kompem!

    dan aku ingin mengaitkan musik ini dengan apa yang aku terpaksa tempuhi saban hari. aku tidak mempunyai minda yang terlalu cergas. jadi, aku sukar untuk memahami penulisan teman-teman ku di blog jika itu merupakan kali pertama aku membaca penulisan mereka. keadaan menjadi bertambah sukar apabila aku tiba-tiba didendangkan dengan lagu kegemaran mereka. malangnya, pembacaan aku tiba-tiba diganggu dengan lagu kegemaran mereka tu dan mood untuk membaca tu terus bertempiaran dan lesap sekelip mata...

    erm... mereka mungkin cakap, "blog aku, suka hati aku la", tak pun kalau nak sopan sikit "mampos ko la". memang betul apa yang diluahkan tu tapi kena sedar la sikit. orang lain-lain ma. cara nak feel baca blog sure dah lain-lain. bosan gak kalau asek nak blogwalking je. tak sampai kemana pun. sekali sekala nak gak tinggal komen. tapi bila suasananya macam tu, benda simple jadi sukar ma...

    kenapa tak mute volume? loh... kalau masuk nak baca blog mereka tak kan asek kena buat macam tu je kot. bosan ma...

    terus kepada point utama. tak salah pun kalau nak pasang lagu dalam blog kita ma, tapi kena pikir keselesaan orang lain gak. pilih la pemain lagu yang memberi pilihan kepada pembaca. maksudnya yang boleh di-pause-kan. tak de la nampak macam memaksa sangat kalau orang lain masuk baca kat blog kita. kita kena la sedar, lagu yang kita layan tu tak semestinya menjadi pilihan orang lain ma. tu je motip aku... hoho...

    LELAGU : The Siblings - Hanya Kau


    LIRIK : The Siblings - Hanya Kau

    hanya kau yang selalu kurindu
    wajahmu sering mewarnai hidupku


    hanya kau hanya engkau
    yang selalu kucinta selamanya



    [Korus]


    apa saja yang kau pinta
    akan kutunai segala


    wahai dewi kaulah penyeri
    di kala aku sepi ketika kusendiri
    oh sayang kehadiranmu umpama
    sinar suria



    [Korus]


    bagaimana aku bisa melupakan dirimu
    hingga keakhir hayatku
    cubalah kau renungi kata-kata ku ini
    satu-satunya di hatiku hanya kau sayang

    Aku Kaki Bangku

    >> 12 June 2010

    kaki bangku
    Erm...kaki bangku. Ia membawa maksud seseorang yang tidak pandai bermain bola sepak. Sebagai seorang lelaki, agak sukar gak kalau dilahirkan berkaki bangku ni. Perempuan tak kisah la. Memang tak sesuai pun bagi aku kalau perempuan main. Dan aku sebagai lelaki tergolong dalam kumpulan kaki bangku ni. Kaki bangku masuk air yang kritikal.

    Bagaimanapun, bola sepak merupakan sukan kegemaran aku. Serius aku suka tengok bola biarpun aku tak pandai main. Tambah-tambah lak time World Cup ni. Memang sesuai sangat la sebab lepak umah je lepas ni. Kalau tak de World Cup, dapat tengok Man U main pun dah puas dah. Favourite team aku tu...

    Untuk rekod, last aku main bola sepak di atas padang besar ialah semasa aku form 3 rasanya. Tu pun sebab ada subjek pendidikan jasmani. Minat tak minat kena main gak. Tapi time tu aku rasa aku semangat lagi nak main bola. Kaki tengah aktif lagi time tu biarpun tak sehebat mereka yang lain. Apa yang boleh dibanggakan kat sini sebab aku pernah score goal. Bukan 1 ma, lebih dari 1 la kot. Boleh gak story kat anak cucu nanti kalau dorang tanya.

    Kalau main futsal lak, aku rasa baru 2 kali dalam seumur hidup aku jejak masuk dalam gelanggang futsal. Main sebab dipaksa time tu. Aku dah cuba explain yang aku tak pandai main tapi player tak cukup katanya. Aku sahut je la tugasan tu. Namun, nasib dalam futsal tidak menyebelahi aku. Tak pernah score goal langsung time main futsal. Passing pun terabor. Kalau anak cucu tanya aku nanti, aku nak jawab yang futsal tak wujud lagi time tu. huhu...

    Bagi aku, tak salah kalau nak main bola biarpun tak sehebat mana. Aku tengok orang lain pun tak de la hebat mana tapi mereka bersungguh-sungguh dalam game. Aku ni je kot pelik sikit. Selalu pikir kalau main nanti semua orang akan pandang. Padahal dorang wat dono je. Konon-konon jadi perhatian, macam hebat sangat lak. Tu la masalah besar aku.

    Lagipun, aku malas la memberi harapan kat kawan-kawan lain. Nanti bila mereka tengok aku main, mereka mesti hampa kawan ngan aku. Jadi, elok aku simpan je kaki bangku aku ni ma...

    Top 10 Tallest Ladies

    cinta itu buta. itulah orang selalu cakap. aku tak berpegang sangat pada ayat tu. orang pun selalu cakap jodoh semua di tangan tuhan. yang ni aku percaya. tuhan pun ada cipta makhluk yang lain dari lain. ada yang tinggi dan ada yang ketot. tapi kalau terlebih tinggi macam mana? bahagiakah pasangan tu nanti? nak tido sekatil pun boleh mendatangkan masalah kot. tapi jawapan itu semua pada si punya badan. kalau korang nak tau, korang test la dulu. cari sorang. ada bran? so, marilah tengok awek-awek yang tinggi kat dunia ni...


    Yao Defen claims to be the tallest woman in the world, with 7' 8" (233 cm). She weighs 200 kg (440 lbs) and has size 26 (UK)/78 (EU) feet. Her gigantism is due to a tumor in her pituitary gland.

    aku tengok kasut dia pun dah seram ma...pituitary gland tu kelenjar di bawah otak.

    Paras Rupa Dan Blog

    >> 11 June 2010

    erm... entri pe tah ni. papepun penulisan perlu diteruskan. aku nak tau. paras rupa pemilik blog boleh membantu dalam kejayaan blog mereka ke? maksud kejayaan di sini dari aspek bilangan pembaca dalam sehari, bilangan follower, bilangan komen dan bilangan perkara-perkara yang boleh dikaitkan dengan kejayaan. bilangan dapat cek daripada nuffnang pun kira boleh masuk gak tu.

    orang mesti berkata-kata; paras rupa tak penting, yang penting pengisian dalam blog tu. aku pun rasa macam tu gak. tapi ada nada-nada halus dari sudut hati aku ni menyangkal kanyataan tu. bila perkara tu berlaku aku nak kongsikan la. dah nama blog pun KONGSA KONGSI kan. AKU SUKA, AKU KONGSI. camdoh punya tagline.

    berbalik kepada tajuk aku pada hari ini; aku selalu masuk skodeng-skodeng blog mereka ni. siapa mereka ni? mereka ni merupakan kerabat aku dan kawan-kawan yang sudi masuk blog aku dan tulis kat shoutbox "salam ziarah", "selamat pagi" dan macam-macam ayat lagi la. jadi, bila masuk tu automatik aku boleh tengok berapa rat dia punya follower. berapa banyak komen untuk satu entri. dan, hasil perskodengan aku ni membawa keyakinan akan kebenaran teori aku ni. hoho... mereka yang mempunyai rupa paras yang TERBAIK mempunyai bilangan follower yang banyak dan komen yang memberangsangkan jiwa.

    kalau dari pandangan kat dunia realiti ni lak, paras rupa tak penting. yang penting ayat manis. pandai main ayat sikit kompem boleh dapat ma. tapi aku tak dapat la sebab ayat aku bertaburan di sana sini. statement ni dari pandangan aku ma. korang lain sebab mata lain-lain.

    tapi bila pikir balik, agak tak masuk akal gak. orang malaysia kan tau beza kualiti dan diskriminasi. tak kan la rakyat malaysia nak buat macam tu. dah follower ramai, kompem-kompem la komen pun banyak. lagipun mereka tu kuat berusaha. tu pasal dapat berjaya macam tu ma. jadi contohilah mereka.

    kesimpulannya, hati kecil aku masih berkata-kata; PARAS RUPA membantu dalam kejayaan mereka... dan aku konfius sebenarnya. PARAS RUPA or RUPA PARAS ek? lantak la. da nak habis pun ma...

    Adab Mendengar Azan



    Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa... Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'.
     
    Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud:
    'Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan. Jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya'.

    Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri, mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri?
     
    Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba. Maka kita tidak dapat mengucap kalimah 'Lailahaillallah...' yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dengan izinNya menjanjikan Syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.
     
    'Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah 'Lailahaillallah...' semasa sakaratul maut menghampiri kami...Amin...amin...amin Yarobbala'lamin...'

    Sesuatu yang tak pernah terjangkau dek akal fikiran ku ini. Subhanallah...

    Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad adalah Rasul Allah'. Dimulakan dengan Indonesia yang terletak di bahagian timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T. dan Nabi Muhammad S.A.W.

    Proses ini akan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia... Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam. Belum pun laungan azan di merata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia. Berikutnya di Burma dan dalam masa satu jam selepas azan dilaungkan di Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh. Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar di barat India.

    Perbezaan waktu di kota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, azan akan berkumandang di seluruh Pakistan. Belum berakhir di Pakistan, azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat. Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

    Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik. Jarak masa azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam. Belum pun azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

    Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!

    Kalaulah setiap kawasan boleh memasang pembesar suara (yang power habis!), akan bergegar satu dunia dengan laungan azan tidak putus-putus.

    Allahu Akhbar!

    Kita boleh mengirimkan ribuan 'jokes' dan 'surat berantai' melalui e-mail tetapi bila mengirimkan yang berkaitan dengan ibadah sering kali berfikir 2 atau 3 kali... FIKIRKAN LAH, tepuk dada tanya iman.

    APAN menambah : okeh...macam ayat kat atas tu. marilah kongsikan info ni. tak susah pun. aku tak forward guna email. wat masuk blog terus. orang nak baca ke tak terserah pada si punya badan. yang penting maklumat sudah disampaikan. sama-samalah kita amalkannya. selamat!!!

    Tawaran Sambung Belajar

    >> 09 June 2010

    erm...hari tu aku ada isi permohonan secara online nak masuk UniKL. mana tau boleh sambung up sikit dari diploma aku sekarang ni. ye la...sekarang ni last sem. apply kerja or continue study je la pilihan yang ada. berbelah bagi gak dengan status UniKL ni. tapi disebabkan ada kawan-kawan lain yang pernah masuk sana aku pun konfiden je la. dan UniKL ni terbahagi kepada banyak institut di bawahnya macam IPROM, BMI ngan MFI.

    aku isi permohonan ni last minute time tu. bukan last minute gak. time dah habis tarikh permohonan dah. bila semak status lepas tu lak dinyatakan yang permohonan aku bergantung kepada kekosongan. dan aku terima je la alasan tu sebab salah aku yang isi lambat. aku pun terus tak masuk dah laman web tu.

    hari ni aku bosan kat office (praktikal). jadi aktiviti mengular pun dimulakan dengan meng-online-kan diri. tiba-tiba lak terdetik nak semak status permohonan UniKL tu. dan berita baik aku peroleh daripada aktiviti gelap aku tu. permohonan aku untuk sambung belajar diterima dan aku akan ditempatkan di Institute of Product Design & Manufacturing (IPROM). program aku lak ialah Bachelor of Engineering Technology (HONS) In Industrial Design selama  4 tahun.

    tetapi nasib aku malang sebab aku lambat bertindak. daripada kenyataan yang aku baca dalam tu, aku perlu memberi maklum balas penerimaan sebelum 26 Mei 2010. sekarang ni dah 9 Jun ma. aku dianggap menolak tawaran kalau tak bagi maklum balas sebelum tarikh 26 Mei tu. uish...gawat ni.

    usaha aku diteruskan dengan menghubungi pihak berkenaan. aku call dan di-answer oleh kakak sorang ni. dia menyambungkan aku kepada pihak lain yang lebih arif dengan pertanyaan aku ni. ye la...aku nak tau apa yang boleh aku buat. aku nak undur masa kompem-kompem da tak boleh ma. tapi pihak yang lebih arif tu tak angkat telepon lak. aku disuruh untuk call balik dalam masa 20 minit lagi. rasa mengalah tu mula datang dah...

    dalam masa menunggu 20 minit tu, aku sempat berpikir lagi. apakah harus aku meneruskan hajat aku ni? nak sambung belajar ke tak ni? kalau tunggu UPU pun boleh lagi aku rasa. lagipun kerja insyaallah ada. hmm...jadi, aku give up untuk tanya. melepas aku nak masuk UniKL biarpun program yang ditawarkan tu memang pilihan hati ku.

    kesimpulannya di sini, janganlah kita bersikap sambil lewa dalam menentukan masa depan kita. biarpun kita tak sayang diri sendiri, cuba sayangkan orang yang menyayangi kita tu. rasa menyesal tu memang ada biarpun keputusan aku nanti tak semestinya masuk daftar sana...sudah habis!!!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009

    Back to TOP